Hofpresident Rasoelbaks: “Een hoffelijk saluut aan rechter Ramnewash”

Hof president Rasoelbaks.5
Hof president Rasoelbaks.1
Hof president Rasoelbaks.2
Hof president Rasoelbaks.3
Hof president Rasoelbaks.4“Wij zullen hem missen. Het Hof zal hem missen”, zei de waarnemend president van het Hof van Justitie Iwan Rasoelbaks. Aan de vooravond van de start van een nieuw zittingjaar hield het Hof gisteren een plechtige buitengewone openbare rouwzitting ter nagedachtenis van rechter Albert Iswardutt Ramnewash. Rechter Ramnewash bleek sedert juli ook ingedeeld te zijn voor het nieuwe zittingsjaar. Toen kon niemand bevroeden dat Ramnewash op 11 september het tijdelijke zou verwisselen met het eeuwige.
De rouwzitting werd bijgewoond door haast het voltallig Hof van Justitie, gewezen leden van het Hof en de raio’s als aankomende leden van het Hof van Justitie. Het kabinet van de president werd vertegenwoordigd door directeur Eugene van der San. Minister Edward Belfort van Justitie en Politie gaf ook acte de presence samen met andere toppers van zijn ministerie. Justus Hew a Kee vertegenwoordigde de minister van Defensie en daarnaast waren alle militaire rechters ook aanwezig. Ook de gezinsleden van wijlen Ramnewash waren allen aanwezig.
De rechter is naar de Opperrechter
“De Schepper heeft beslist en wij dienen ons hoofd te buigen voor de beslissing van de Opperrechter”, zo opende Rasoelbaks zijn betoog. Van mei 1986 heeft rechter Ramnewash onafgebroken zijn krachten gegeven aan het Hof van Justitie. Daarvoor diende Ramnewash bij het Openbaar Ministerie alwaar hij het tot hoofdofficier van justitie en plaatsvervangend advocaat-generaal bracht. In de turbulente jaren van 1995 was hij auditeur-militair en in 1983 nog advocaat-generaal bij het Hoog Militair Gerechtshof. Al bij al had Ramnewash een carrière van 42 jaar bij de rechterlijke macht. Rasoelbaks memoreerde de verschillende andere taken en functies die Ramnewash ook bekleedde, zoals lid van de commissie voor ontwerpen van het nieuw wetboek van strafrecht en strafvordering. Daarnaast deed Ramnewash aan kennisoverdracht op de verschillende politieopleidingen, de universiteit, de raio-opleiding en andere instituten. “Zijn werk deed hij met verve en passie. Hij wilde het ook rustig aan gaan doen, maar weigerde het Hof te laten zitten met het overvloedig werk”, gaf Rasoelbaks aan. “Hij hoorde snel, dacht snel en oordeelde met gepaste kennis. Hij was een aangename en prettige collega en een charismatisch mens. Hij was voldoende mens en toch geroepen om te oordelen over een ander mens”, aldus de lovende woorden van Rasoelbaks. Hij bedankte Farieda Ramnewash-Ketwaru voor het feit dat zij haar man altijd onvoorwaardelijk heeft gesteund. “Bedankt dat u hem met ons heeft willen delen”, zei Rasoelbaks.
Een diepe aderlating voor de zittende en staande magistratuur
“Woorden schieten te kort om zijn indrukkende staat van dienst te memoreren”, zei procureur-generaal Subhas Punwasi. Hij heeft Ramnewash gekend als een zeer gedreven en talentvolle vervolgingsambtenaar die gezag en respect afdwong. “Een wijs mens met een uitstekende beheersing van het strafrecht en een goede kijk op de samenleving. Altijd vlijmscherp, met humor en soms sarcasme. Dit is een diepe aderlating voor de zittende en staande magistratuur.” Ook had Ramnewash een vernieuwende kijk op het strafrecht. Zijn bijdrage aan de invoering van de Drugs Treatment Court moet ook in dat kader bekeken worden. “Dit zal een blijvend eerbetoon voor hem zijn”, aldus Punwasi. “Ramnewash heeft zijn levensplicht vervuld”, vindt de pg.
Zo maakte de deken van de Orde van Advocaten, Harish Monorath, zijn eerste strafzitting met Ramnewash mee. “Het nieuws van zijn overlijden ontvingen wij in verbijstering. Ondanks zijn hoge leeftijd heeft rechter Ramnewash dag in en dag uit zijn krachten gegeven aan het goede werk. De Orde heeft decennialang de degens gekruist met Ramnewash, eerst als vervolgingsambtenaar en daarna als rechter. Elke advocaat heeft van deze rechter geleerd. Hij heeft nooit een teken van vermoeidheid gegeven”, aldus Monorath. Van deze rechter was ook bekend dat hij vaker in dialoog trad met de advocatuur. De Orde droeg hem ook een warm hart toe, weet Monorath. “Rechter Ramnewash dwong je om het beste uit jezelf te halen. Hij heeft altijd in balans recht gesproken.”

error: Kopiëren mag niet!