‘Ga de Listerine-uitdaging aan’

pGa de lsterine uitdaging aan 1In haast alle dagbladen komt men een advertentie tegen om de Listerine-uitdaging voor 21 dagen aan te gaan voor een ‘gezonde mond’. Volgens de advertentie duurt het maar 21 dagen voordat iets gewoontegedrag wordt. De afdeling Voorlichting van de Stichting Jeugdtandverzorging (JTV)is een ander mening toegedaan en raad juist het gebruik van een spoelmiddel af mits het fluoridenbestanddelen bezit. “Het gebruik van een spoelmiddel met fluoridenbestanddelen is bewezen goed te zijn voor je gebit, het verstevigt je tanden en is verder goed voor je tandglazuur.”
In de meeste gevallen worden spoelmiddelen die bacteriedodend zijn door tandartsen voorgeschreven. In gevallen waarbij men niet kan poetsen of als men een operatieve behandeling heeft ondergaan, wordt er ook een spoelmiddel aangeraden. In het geval van Listerine zou dat onderzocht moeten worden als het fluoridenbestanddelen bezit of als het een bacteriedodend effect heeft, want daarin zit het verschil. In de mond van de mens komen miljoenen bacteriën voor en het continu gebruik van een bacterieremmend spoelmiddel zal een ander effect met zich meebrengen.
“Mensen met een gezond mondmilieu hebben geen spoelmiddel nodig. Als er geen reden is om een verandering in je mondmilieu te brengen, is het gebruik van een spoelmiddel niet nodig. Het gebruik van een spoelmiddel verschilt per persoon en sommige mensen voelen zich prettig bij. Bij de mens wordt het gevoel gewekt dat het hebben van een onfrisse geur in de mond het gemakkelijk met een spoelmiddel kan verdwijnen, maar dat is niet het geval. Het spoelmiddel werkt maar voor een moment, maar houdt niet in dat het probleem is verholpen. Het is ook bewezen dat bacterieremmende spoelmiddelen de bacteriën in de mond doden, maar het gebruik van zo een spoelmiddel moet kortdurend zijn, anders dood men per slot van rekening ook de goede bacteriën’, zegt de JTV.

error: Kopiëren mag niet!