Asis Gajadien: “Explosieve groei begrotingsuitgaven door populistische programma`s regering”

Asis Gajadien.1Uit een missive van de Raad van Ministers (RvM) blijkt dat de uitgaven voor het dienstjaar 2015 begroot zijn voor SRD 9.270.462.000. De uitgaven van ruim SRD 9.2 miljard betreffen een totaal overzicht van de apparaatskosten en de beleidsmaatregelen. President Bouterse zal de begroting voor het komend dienstjaar vandaag in een buitengewone openbare vergadering presenteren aan De Nationale Assemblee (DNA). Hij zal ook de jaarrede uitspreken. De toename van de uitgaven ten opzichte van vorig jaar is nu ruim SRD 2.3 miljard. Het NF/VHP-assembleelid dat ook deelneemt in de vaste commissie voor Financiën, Asiskumar Gajadien, geeft in gesprek met Dagblad Suriname te kennen dat het te verwachten was dat de begrotingsuitgaven voor het komende dienstjaar verder zouden oplopen. Het zou alleen maar een bevestiging zijn van wat hij altijd heeft gezegd. Gajadien verwacht dat de regering allerlei populistische programma`s op de begroting zal opbrengen. Een heel mooi voorbeeld hiervan is het tramproject Paramaribo-Para. Eerder is bekendgemaakt dat de regering al groen licht voor dit project heeft gegeven. Het besluit is op 19 september genomen tijdens een regeringsvergadering geleid door president Desi Bouterse. De minister van Financiën, Andy Rusland, kreeg groen licht om de lening voor de financiering van het project in orde te maken.
Hoe zal begrotingstekort opgevangen worden?
De ontvangsten voor het komende begrotingsjaar zijn geraamd op SRD 8.603.982.000. Het begrotingstekort is SRD 666.480.000. De volksvertegenwoordiger hoopt dat de president een duidelijk antwoord heeft over de wijze waarop dit tekort zal worden opgevangen. Wanneer Gajadien naar de financiële situatie kijkt, zoals aangekondigd in het ontwikkelingsprogramma 2011-2016, ziet hij dat de regering helemaal geen besparing heeft gepleegd om kapitaalinvesteringen te doen. Integendeel is komen vast te staan dat buitenlandse leningen opgelopen zijn tot boven de USD 1 miljard. De totale staatsschuld ligt nu in de buurt van SRD 4.8 miljard hetgeen neerkomt op ongeveer 29% van het bruto binnenlands product. Volgens de parlementariër blijkt hieruit duidelijk dat ‘de regering constant maar gelden leent en de financiële situatie in het land alleen maar erger wordt’. ‘Het resultaat is dat prijzen in winkels zullen blijven stijgen. Daarnaast zullen de onlangs aangekondigde verhoging van energietarieven en de invoering van de sociale wetten (Wet Nationale Basiszorgverzekering, Wet Algemeen Pensioen en de Wet Minimum Uurloon) het volk verder nekken’, stelt de VHP’er.
Weinig verwachtingen
De volksvertegenwoordiger zegt dat hij weinig verwachtingen heeft van het staatshoofd. Het is de afgelopen jaren keer op keer bewezen ‘dat de huidige regering slechts projecten uitvoert waaruit zij politieke munt kan slaan’. ‘Dit is ook tijdens voorgaande regeringen, gelieerd aan de Nationale Democratische Partij (NDP), gebeurd. Bij voortzetting van een dergelijk beleid zal alleen maar voor gezorgd worden dat het land verder de afgrond in wordt geduwd. Vooral op het gebied van woningbouw en de toewijzing van grondbeschikkingen is de regering ver achter gebleven.’ In ieder geval kijkt hij hoopvol uit naar hetgeen de president zal aankondigen. De begrotingen van de zeventien ministeries zijn op 4 september definitief goedgekeurd door de RvM. Aanvankelijk was de ontwerpbegroting goedgekeurd op 7 augustus. Minister Andy Rusland van Financiën bracht daarna nog enkele correcties aan.
FR

error: Kopiëren mag niet!