Parmessar ontwijkt vragen over onderhandse gunningen

OW-minister Rabin Parmessar
OW-minister Rabin Parmessar
Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken wenst niet te reageren over de drie recente onderhandse gunningen die hij namens zijn ministerie heeft gegund. De bewindsman geeft in gesprek met Dagblad Suriname te kennen dat hij geen behoefte heeft om te reageren op de beschuldigingen van NF/VHP-assembleelid Mahinder Jogi. Jogi heeft de hand weten te leggen op stukken voor oneigenlijke onderhandse gunningen gedaan door OW-minister Rabin Parmessar ter waarde van maar liefst SRD 40 miljoen. De volksvertegenwoordiger beschikt over missiven die ondertekend zijn door president Desi Bouterse, waarin het ministerie van Openbare Werken (OW) onlangs drie werken onderhands heeft gegund voor een bedrag van bijkans SRD 40 miljoen. ‘Ik heb geen behoefte om in te gaan op zulke beschuldigingen’, zegt een verhitte Parmessar aan de krant. Hoe zou de bewindsman ook anders kunnen reageren? Hij heeft, zoals Jogi het zelf heeft verwoord, woordbreuk gepleegd. Parmessar had bij zijn aantreden als minister beloofd dat onderhandse gunningen tot het verleden zouden gaan behoren. Volgens de volksvertegenwoordiger is het niet de eerste keer dat de minister zoiets heeft gedaan. Hij vermoedt ook dat de gelden uit de ‘njang’ die Parmessar maakt op een buitenlandse rekening worden gestort. Aanstaande woensdag zal Jogi dit probleem zeker onder de aandacht van het parlement brengen.
‘Onder deze minister kunnen zaken nooit scheef lopen’
Voorzitter van de vaste commissie Openbare Werken van De Nationale Assemblee (DNA) Theo Vishnudatt zegt niet overtuigd te zijn dat Parmessar zoiets kan hebben gedaan. ‘Onder deze minister kunnen zaken nooit scheef lopen’, benadrukte Vishnudatt. Echter had hij ook geen duidelijk antwoord voor de missiven, waarop de handelingen van de bewindsman duidelijk te zien zijn. De beslissing voor de onderhandse gunningen is genomen in een regeringsvergadering, voorgezeten door het staatshoofd. Het gaat onder andere om een werk van SRD 18.907.065, dat gegund is aan het consortium Sunecon-Sintec. De gunning is ten laste van de begroting van het ministerie van OW voor de dienstjaren 2014, 2015 en 2016. Als tweede gaat het om een werk van Euro 1.570.279, dat gegund is aan het Finse bedrijf Vaisala voor de levering van een Doppler-radar voor de Meteorologische Dienst. Als laatste gaat het om US$ 4.050.000 dat naar het aannemingsbedrijf Broad Homes Industrial International Co. Ltd. gaat. Broad Homes zal zorgen voor de bouw van 150 prefab woningen te Okrodam, Weg naar Zee. De kosten blijken echter te hoog te zijn.
Niet goedgekeurde begroting wordt belast
De gehele ontwatering van groot Paramaribo is tijdens de vorige regering onder ex-minister Ganeshkumar Kandhai aangegeven in fasen te worden uitgevoerd. Jogi zegt dat hij onder ministershap van Ramon Abrahams een brief naar hem had geschreven, omdat er uiteindelijk een wijziging was gekomen in het oud bestek. Wat nu gebeurt, is dat de NDP druk bezig is om een stuk terrein van de familie Dassasingh te Okrodam, Weg naar Zee te kopen, waarop de prefab woningen zullen worden geplaatst. Suriname heeft eerder een lening van USD 50 miljoen gehad van China voor de bouw van 1000 woningen. Toen had Jogi de te hoge prijs hiervan in het parlement aangekaart. Uiteindelijk zijn deze woningen ook niet opgezet. ‘Waarom wordt dit nu ten laste van een begroting gedaan, dat nog niet is goedgekeurd en niet eens is ingediend? De stap van Parmessar zorgt ervoor dat de begroting van het komende dienstjaar wordt verminderd. Als ex-parlementariër en voorzitter van de vaste commissie Financiën moest de bewindsman beter hebben geweten’, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!