Grote mond en gebrek aan visie inzake buitenlandse betrekkingen

Grote mond en gebrekReeds tijdens zijn verkiezingscampagne in 2010 had de president Desi Bouterse had gezegd dat wij Nederland niet nodig hebben. ‘Ze mogen hun 20 miljoen houden.’ De afdeling Protocol had de Nederlandse ambassadeur tijdens de inauguratie van de president zelfs geen stoel aangeboden. Dit zegt veel in de diplomatieke wereld, maar vooral over onze gebrekkige manieren op wereldniveau. Daarna kwam minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken met het besluit dat Frankrijk de poort naar Europa zal worden. Dat niemand begreep dat je binnen de Europese Unie Nederland niet kunt overslaan en dat de overige landen naar de reactie van Nederland zullen kijken, alvorens Suriname te accepteren of Frankrijk als de poort van Suriname te accepteren. Suriname heeft hiermee 6 miljoen Euro voor de aankoop van een ambassadegebouw verkwist. Maar goede ouwe en trouwe vriend Harvey Naarendorp werd wel fijn geaccommodeerd
Caricom-voorzitter
Vanwege het toerbeurtsysteem werd Bouterse Caricom-voorzitter. Geen enkel beschaafd Caricomland heeft Bouterse ooit voor een staatsbezoek uitgenodigd. Alle uitnodigingen die Bouterse heeft ontvangen, waren standaard in zijn functie als Caricom-voorzitter of als staatshoofd van Suriname. De andere visie was om buiten de regio te gaan en werden er banden aangeknoopt met Equatoriaal Guinnee. Met dit staatshoofd meende Bouterse veel gemeen te hebben. Per slot van rekening hebben beiden een zoon in de gevangenis. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo werd vereerd met een miljoenen kostend staatsbezoek, waarvan het resultaat nihil is. Het briljant idee was om zelfs een ambassadepost aldaar te openen. Voor wie eigenlijk? Geen enkele Surinamer zal daar ooit naar toe gaan. De meesten kunnen de naam van dat land niet eens onthouden.
Unasur-voorzitter
Daarna werd Suriname, eerder dan gepland, Unasur-voorzitter. Suriname moest de plaats van Paraguay innemen, die vanwege interne strubbelingen geschorst was. Ook in deze positie heeft Suriname geen indruk weten te maken. Op de dag van de overdracht van de hamer werd Dino Bouterse gearresteerd en mocht Suriname er zeer beschaamd bij staan en alle staatshoofden deze mededeling doen. De verwachtingen van Unasur zullen mogelijk in de volgende 50 jaar iets opleveren. Het heeft ook jaren gekost voordat de Europese Unie iets betekende, terwijl die bestaat uit landen die allemaal hoog scoren op corruptie preventie. Iets waarin alle Unasur-landen slecht scoren. De ene crisis in Venezuela heeft Unasur na 6 maanden nog niet kunnen oplossen.
Carifesta
Daarna zou Suriname grote indruk maken met Carifesta. Dit mocht oude vriend en coupmaat Ivan Graanoogst trekken. De begroting werd tweemaal groter en dan nog overschreden. Tot op de dag van vandaag hebben menige werkers hun betaling niet ontvangen en is er een Clad-onderzoek gelast, waarvan wij de resultaten niet zo gauw zullen zien.
Op staatsbezoek naar China
Op een toevallige ontmoeting op Trinidad nodigt de Chinese president Bouterse uit. Niet eens een formele uitnodiging. Bouterse vertrekt er naar toe met een lijvige delegatie via Equatoriaal Guinnee, omdat hij bang is Nederland als tussenstop te nemen. Daarvoor wordt de airbus voor een week uit de roulatie gehaald. Wie interesseert het dat zoveel betalende passagiers de dupe worden? We slepen er wel 2000 computers uit en daarmee had de first lady, Ingrid Bouterse, een jaar lang werk. Elke week werd er ergens 10 of 20 gedoneerd. Heeft die arme vrouw ook wat te doen voor het salaris dat zij krijgt.
Wat is er nu veranderd?
En na 4 jaar beginnen Suriname en Nederland weer te knuffelen. Plotseling wordt agrement verleend aan Ernst Noorman als ambassadeur van Nederland in Suriname. Inmiddels is Lucretia Redan in de startblokken als de nieuwe ambassadrice van Suriname in Nederland. De vraag is, waarom kan dit nu wel na 4 jaar? Wat is er inmiddels veranderd? Waarom heeft Bouterse ons 4 jaar in vijandschap laten leven met een broedervolk? Ruim 380.000 van onze landgenoten wonen in Nederland. Iedereen heeft er familie en vrienden daar wonen en met land moesten wij in vijandschap leven, omdat het Bouterse goed uitkwam. De Verenigde Staten heeft zijn zoon ingesloten. Zullen we daar ook de oorlog aan verklaren? Daar wonen niet eens zoveel Surinamers, kan dus gemakkelijker. Niet dat Bouterse het niet probeerde hoor. Denkt u maar aan zijn beruchte uitspraak ‘take your bundle and go home’. Big talk die minister Lackin moest komen inslikken. Noch Bouterse noch Lackin heeft tot nog toe enige uitnodiging uit de EU ontvangen.
Onze andere grote buitenlandse actie was het aaien van de door de wereld geboycotte Cuba. Buiten artsen om hebben wij niets gehaald uit deze aangehaalde relatie. De relatie van Venezuela levert ook niet veel op. Petro Caribe is namelijk niet gratis. De volgende generatie zal de rekening moeten betalen. Inmiddels is Venezuela op randje van faillissement en heeft het niet eens geld voor toiletpapier.

error: Kopiëren mag niet!