Ophef rond foto koningin Máxima en first lady

First lady Ingrid Bouterse-Waldring en koninging Maxima van Nederland (foto: FB-page Henry MacDonald)
First lady Ingrid Bouterse-Waldring en koninging Maxima van Nederland (foto: FB-page Henry MacDonald)
‘Een bijzondere ontmoeting bij VN’, schrijft Royalty online. ‘Koningin Máxima is in New York op de foto gegaan met Ingrid Bouterse-Waldring, de echtgenote van de omstreden Surinaamse president Desi Bouterse. De foto werd gemaakt in het gebouw van de Verenigde Naties. Of koningin Máxima wist met wie ze op de foto ging, is niet bekend. De relatie tussen Nederland en Suriname is gespannen sinds het aantreden van de voormalige legerleider Desi Bouterse als president. De huidige president, die Suriname in de jaren tachtig 7 jaar als dictator bestuurde, is in Nederland tot 11 jaar cel veroordeeld wegens betrokkenheid bij een drugstransport. Daarnaast wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de decembermoorden en de Moiwana-slachting, waarbij 39 doden vielen. Zijn zoon Dino, uit zijn huwelijk met zijn eerste echtgenote die ook Ingrid heet, wordt momenteel vastgehouden door de Amerikanen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij wapenhandel en het leveren van wapens aan Hezbollah. Daarvoor kan hij levenslang krijgen. Nederland heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen president Bouterse, maar hij kan als staatshoofd voorlopig nog vrij reizen. Zijn vrouw Ingrid was bij de VN aanwezig met de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, die Suriname bij de vergaderingen vertegenwoordigde.’
Foto is ongevraagd gemaakt
De Rijksvoorlichtingsdienst haastte zich om te laten weten dat de foto ongevraagd werd gemaakt. Wie de fotograaf was die de ongevraagde foto maakt, werd in het midden gelaten. Ook liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat er geen onderhoud heeft plaatsgevonden met first lady Ingrid Bouterse. ‘De foto is gemaakt tijdens een receptie van de secretaris-generaal van de VN en zijn echtgenote voor vele officials en partners. Hierbij zijn zoals gebruikelijk officiële en informele foto’s gemaakt. Het betreft een informele foto die ongevraagd is gemaakt. De ontmoeting vond ongezocht plaats als onderdeel van een reeks personen die voorgesteld werden. Er heeft geen onderhoud plaatsgehad’, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.
Ook Suriname distantieert zich van de foto
De perschef van het kabinet van de president, Clifton Limburg, heeft inmiddels aangegeven dat de foto door een onbevoegde is gemaakt. Ook zou de verspreiding ervan door een onbevoegde of in ieder geval op niet afgesproken wijze hebben plaatsgevonden. Vaststaat dat de foto op de Facebookpagina van ambassadeur Henry Mac Donald heeft gestaan. Mac Donald heeft inmiddels het boetekleed aangetrokken en toegegeven dat hij de foto op Facebook heeft geplaatst. Inmiddels heeft hij het van zijn wall verwijderd. ‘Heel jammer, maar ik heb een dure les geleerd. Net zoals gedurende de afgelopen 4 jaren sedert mijn vrij actieve participatie op social media (Facebook & Twitter), heb ik ook dit jaar zoveel als mogelijk alle activiteiten van mijn superieuren en onze dignitarissen met mijn social media-vrienden en vooral de vele studenten die mij nationaal en internationaal volgen, proberen vast te leggen en te delen. Zo ook de talrijke activiteiten, bijeenkomsten, ontmoetingen en kennismakingen van onze first lady en de minister van Buitenlandse Zaken’, laat Mac Donald aan zijn Facebook-vrienden weten. Terwijl velen meeleven met Mac Donald en hem als slachtoffer van misbruik van Facebook zien, zijn anderen het eens met de Nederlanders. Die menen dat Suriname te kijk is gezet door een flits-verlegen diplomaat. Er zijn diplomatieke codes en een van onze langstdienende diplomaten zou beter moeten weten.
Is de foto echt ongevraagd genomen?
De vraag is of deze foto echt ongevraagd is genomen. ‘Beide dames kijken recht in de camera en hebben een professionele glimlach. Ze staan ook dicht tegen elkaar en dat is niet gebruikelijk op een diplomatenreceptie, tenzij men gevraagd is om te poseren’, zegt een ex-minister aan buitenlandse zaken aan Dagblad Suriname. Dat de koningin niet zou weten met wie ze op de foto gaat, kan ook niet kloppen aangezien Ingrid Bouterse een badge met haar naam opgespeld heeft. ‘Maxima heeft geen badge. De koningin krijgt geen speld en of badge. Een koningin wordt protocollair herkend en staat op de gastenlijst. Dit wordt vooraf geregeld’, zegt de ex-minister. ‘Waar het om gaat, is dat deze foto niet voor publicatie was bedoeld en zeker niet op een forum als Facebook. De ambassadeur diende wel te weten dat het niet voor publicatie bedoeld was. Daarnaast behoort deze doorgewinterde ambassadeur te weten dat alleen gescreende foto’s in de publiciteit mogen komen. Hij is ook niet belast met de voorlichting van deze delegatie. Hij heeft niet alleen de Surinaamse zijde geschaad, maar ook direct het koninklijk huis dat mogelijk een andere agenda heeft’, aldus deze ex-minister. De vraag is wat de actie van het ministerie van Buitenlandse Zaken zal zijn op deze misstap van ambassadeur Mac Donald.

error: Kopiëren mag niet!