Minister Blokland heeft geen duidelijk antwoord op late aanpak chikungunya

Minister Michel Blokland van Volksgezondheid bleek gisteren geen duidelijk antwoord te hebben over de niet adequate aanpak van het chikungunya-virus door zijn ministerie. ‘Indien dit maanden geleden bij de eerste melding in het Caribisch gebied gedaan zou worden, zouden wij nu niet zijn opgescheept met een epidemie.’ De bewindsman gaf de aanwezige journalisten op een persconferentie te kennen dat Volksgezondheid vanaf het begin alles eraan heeft gedaan om de strijd tegen dit virus aan te gaan. Echter moest een bepaald protocol gevolgd worden, aangezien Suriname te maken kreeg met een ziekte die zij nooit van tevoren heeft gekend. ‘We hadden gehoopt om de situatie te ‘containen’, maar moeten nu verder naar de volgende stap’, benadrukte de bewindsman. Directeur Marthelisse Eersel van Volksgezondheid was echter van mening dat de regering niet te laat is bij de aanpak, omdat de afgelopen weken slechts de aanzet van de chikungunya-epidemie naar voren is gekomen. Volgens de literatuur is 60 tot 78% van de bevolking ontvankelijk voor de ziekte. Dat betekent dat nog duizenden Surinamers ziek kunnen worden.
‘Blokland moet alle blaam krijgen voor late aanpak’
Dagblad Suriname had maanden van tevoren melding gemaakt van het dreigende gevaar van dit virus voor Suriname. Echter vonden de gezondheidsinstanties dat de gemeenschap zich niet druk hoefde te maken over het dreigende gevaar. Ondertussen heeft Suriname meer dan 600 in het lab bevestigde gevallen van besmettingen geregistreerd. Dit aantal kan verder vermenigvuldigd worden. In januari gaf Lesley Resida, directeur Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), aan dat de alertheid intussen al was opgevoerd. Er waren al voorbereidingen getroffen en de artsen waren al geïnformeerd. In februari zou het virus geïsoleerd worden. Op 16 februari zouden deskundigen van het Erasmus Laboratorium Rotterdam komen om de mensen van het BOG te trainen. Op die manier hoefde er geen materiaal opgestuurd te worden naar Europa om dan pas na 4 weken resultaat te krijgen. In Suriname was er een hotline ingesteld over het voorkomen van chikungunya en om alertheid van alle gezondheidswerkers in ons land te vragen. Echter bleek dat bij de uitbraak van dit virus in Suriname, materiaal toch opgestuurd moest worden naar het buitenland om besmetting te onderzoeken. Over een isolatie is er nooit sprake geweest, omdat de huidige cijfers ook niet erom liegen. Verschillende assembleeleden hebben eerder te kennen gegeven zeer ontevreden te zijn over de aanpak van de regering, waaronder ook MC/NDP-parlementariër Amzad Abdoel. NF/VHP-assembleelid Radjkoemar Randjietsing heeft herhaaldelijk aangegeven dat minister Blokland alle blaam voor de late aanpak moet krijgen.
Chikungunya is een virale infectieziekte welke wordt overgedragen door dezelfde Aedes aegypti-muskiet die ook dengue overbrengt. De ziekte veroorzaakt koorts en ernstige gewrichtspijnen. Andere symptomen zijn spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid, zwakte en huiduitslag. De ziekte lijkt op dengue en kan daarmee worden verward. De enige behandeling is het verlichten van de symptomen door onder andere rust, paracetamol en voldoende drinken, aangezien er geen effectief medicijn of vaccin beschikbaar is. De gewrichtspijnen verdwijnen meestal binnen enkele dagen of weken, maar soms kunnen ze enkele maanden tot zelfs jaren aanhouden.
FR

error: Kopiëren mag niet!