Terugbetaling polishouders ‘Clico Suriname’ geschiedt nog steeds gestaag

Terugbetaling ‘Clico Suriname’ polishouders geschiedt nog steeds gestaag.1Clico Trinidad wordt verkocht. Enige tijd terug nam het verzekeringsbedrijf Self Reliance het verlieslijdende Clico Suriname over. Clico kwam onder de paraplu van Self Reliance, maar bleef voor de rest zelfstandig opereren. Er bestaat geen link meer tussen Clico Suriname en haar naamgenoot uit Trinidad. Maurice Roemer, directeur van Self Reliance, bevestigt dat de verkoop van Clico Trinidad een feit is en dat dit van geen enkele invloed heeft op het reilen en zeilen binnen het bedrijf, waar hij de verantwoording voor draagt. Alle vorderingen die Clico Suriname op Trinidad had lopen, zijn reeds afgerond. De vorderingen op de Bahama’s echter, die veel hoger liggen dan die van Trinidad, moeten nog worden afgerond. De polishouders in Suriname worden in fasen terugbetaald. Dit geschiedt volgens het door de rechter goedgekeurde homologatie plan. Hierbij was vereist dat tenminste 80% van de polishouders akkoord ging met het plan. Veel meer dan 80% accepteerde dit doorstartplan, geeft Roemer aan. Hij meent dat slechts een minimaal aantal mensen niet met het plan mee wenste te gaan ‘Die groep was vrijwel niks. Het homologatieplan wordt uitgevoerd volgens de juridische randvoorwaarden en het loopt perfect’, zegt de directeur. De betaling verschilt weliswaar naar polissoort, want er waren mensen met korte en lange termijn polissen, verduidelijkt hij. Roemer haalt nog aan dat in vergelijking met landen in de wereld, waar mensen vanwege crisis nauwelijks of geen terugbetaling van gelden ontvangen, de wijze waarop de afhandeling hier plaatsvindt zelfs uitzonderlijk is. Het feit dat ook niemand naar de rechter is gestapt in Suriname is volgens hem voldoende bewijs dat het allemaal wel goed zit.
Ondanks deze geruststellende woorden van de Self Reliance-directeur, blijkt dat de ‘kleine groep’ die buiten de betalingsregeling is komen te vallen, nog steeds zit met de gevolgen van de verliezen die zij toen geleden hebben. Volgens hen hebben zij toen besloten niet akkoord te gaan met de regeling omdat van hen verwacht werd dat zij de polis, die voor sommigen al hoog was, door moesten blijven betalen. Het door blijven betalen van de polis terwijl de terugbetaling nog niet gegarandeerd was, vonden zij een te groot risico. De vrees was dat zij alleen maar meer geld kwijt zouden raken. De overname destijds van Clico door Self Reliance moest een eind maken aan de perikelen rond het oorspronkelijk Trinidadiaanse bedrijf. Alhoewel Clico Suriname op winst draaide, moest dit bedrijf helpen opdraaien voor de schulden van het moederbedrijf in Trinidad, die opliepen tot bijna vijftien miljoen Amerikaanse dollars. Self Reliance is er na de overname gelukkig niet slechter van geworden en heeft als bedrijf zelfs een enorme economische groei doorgemaakt door de jaren heen. Het bedrijf is nu tot de grootste verzekeraar in Suriname. Een niet onaanzienlijk deel van de aandelen van het bedrijf staat op naam van de Republiek Suriname en de overige aandelen liggen in handen van pensioenfondsen, bedrijven, beleggers en diverse particulieren.

error: Kopiëren mag niet!