Suriname en Ijsland leiden VN Vrouwenprogramma

Ministerial_Meeting_GoF_Beijing 20_(250914). 1De minister van Buitenlandse Zaken van Suriname, Wiston Lackin, heeft samen met zijn collega van IJsland, Gunnar Sveinsson, op 25 september leiding gegeven aan een ministeriele vergadering van de “Group of Friends on Beijing+ 20”. 2015 zal precies 20 jaren aanduiden dat 189 regeringen de Beijing Verklaring en het Actieplan in China hebben aangenomen. Deze verklaring geeft de basis aan om gendergelijkwaardigheid en de “empowerment” van vrouwen wereldwijd aan te pakken. Het platform heeft voor ogen om gendergelijkwaardigheid in alle dimensies te garanderen. Tot nog toe is geen enkel land erin geslaagd om deze agenda volledig uit te voeren.
De bedoeling van deze informele groep van vrienden van Beijing is onder meer om met elkaar van gedachten te wisselen en elkaar aan te sporen dat op nationaal, regionaal en internationaal niveau een merkwaardige herdenking plaatsvindt van deze mijlpaal. Suriname en IJsland vonden het noodzakelijk om op ministerieel niveau aandacht hiervoor te vragen en om zodoende beleidsmakers de gelegenheid te geven zich weer te committeren aan concrete acties voor gendergelijkheid.
Deze meeting was goed bezocht door lidlanden. UN Women heeft zich enorm ingezet om ondersteuning te verlenen aan deze activiteit en in dit kader kan worden vermeld dat diverse presentaties zijn gehouden door de staf van UN Women over de activiteiten die door de organisatie worden ontplooid om een waardige herdenking van Beijing te garanderen.
De directeur van UN Women heeft opgemerkt dat het belangrijk is dat lidlanden niet meer moeten wachten om pas na 15 jaren een evaluatie te maken en dat er nog veel werk aan de winkel is in het kader van gendergelijkwaardigheid. De tijd is aangebroken voor de internationale gemeenschap om zich nu reeds te richten op committeringen voor gendergelijkheid en daartegenover ook concrete acties overeen te komen.
Naast diverse ministers is deze vergadering ook bijgewoond door de First Lady van Suriname alsmede de Fist Lady van Costa Rica.

error: Kopiëren mag niet!