Mogelijk bijna SRD 9 miljoen aan verloren geld bij verkiezingen 2015

‘De totale kosten voor de verkiezingen van mei volgend jaar zijn geschat op SRD 80 miljoen.’ Dat gaf minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken (Biza) eerder deze maand aan. Het bedrag is twee keer zoveel als de SRD 40 miljoen die uitgegeven is aan de verkiezingen van 2010. In dat jaar was het totaal aantal onbestemde oproepkaarten 10,3% van het totaal aantal kiezers, hetgeen neerkwam op 33.410 personen. Het geld dat aan deze personen verloren is gegaan, komt neer op meer dan SRD 4 miljoen. Hanteren wij hetzelfde percentage, dan komen wij met het huidige kiezersbestand voor de verkiezingen van 2015 op SRD 8.764 miljoen aan verloren geld ten gevolge van onbestemde oproepkaarten. Het aantal kiezers voor 2015 ligt volgens de cijfers van Biza nu op 345.000 kiezers ten opzichte van 324.369 kiezers in 2010. De verkiezingen van 2010 hebben de Staat SRD 123,32 per persoon gekost. De kosten per kiezer in 2015 zullen op ongeveer SRD 231, 88 per persoon komen. Zou het kiezersbestand uit 2010 ongewijzigd zijn gebleven, dan zouden met de geraamde kosten voor de verkiezingen van 2015, de kosten per persoon op SRD 246,63 komen. Dit is dus tweemaal de kosten per persoon in vergelijking met 2010. De verkiezingen van 2015 vormen dan ook de belangrijkste uitgavenpost van Biza in het laatste regeerjaar van de regering Bouterse/ Ameerali. De verkiezingsuitgaven zullen uiteraard hun weerslag hebben in de jaarbegroting.
Reeds in een eerder stadium had ex-minister Soewarto Moestadja aangegeven dat de verkiezingen van 2015 duurder zouden uitvallen. Daarbij haalde hij de gestegen lonen als één der reden voor de verhoogde kosten, maar of dat de reden is dat de verkiezingen tweemaal duurder worden, valt te betwijfelen. Ter illustratie wordt aangegeven dat de verkiezingen in Nederland per persoon tussen de 11,3 Eurocent tot 91 Eurocent liggen, afhankelijk van de provincie waar men de stem uitbrengt. Frankrijk heeft relatief dure verkiezingen en daar kost het Euro 3,50 om een Fransman naar de stembus te krijgen. Suriname is met omgerekend US$ 69,21 wel aan de erg dure kant.

error: Kopiëren mag niet!