Licht in de tunnel kwestie VRA en RGD

De vaste commissie Volksgezondheid van De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteren een spoedonderhoud gehad met de Vereniging van Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA) en de leiding van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). MC/NDP-assembleelid Theo Vishnudatt, die tevens ook voorzitter is van de vaste commissie Volksgezondheid, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat hij na het gesprek met beide partijen hoopvol gestemd is dat de acties zo snel als mogelijk zullen worden opgeheven. Één van de pijnpunten van de artsen aangesloten bij de VRA, is de kwestie van het nieuwe zorgsysteem, namelijk de BZSR, waarbij de artsen aangesloten bij de VRA ook een aandeel willen hebben. De directie van de RGD heeft de commissie kunnen uitleggen dat dit niet mogelijk zou zijn. Voorgesteld is om een tegenvoorstel te doen, waardoor hun inkomsten toch verhoogd zouden kunnen worden. Dit voorstel zal morgen door de VRA in een ledenvergadering worden gepresenteerd aan de leden. Volgens de volksvertegenwoordiger bleek dat de VRA niet ongevoelig voor dit voorstel was en dat beide partijen ernaar toe werkten om uit de impasse te geraken. Ook het chikungunya-epidemie zal op de ledenvergadering worden besproken. Afgesproken is om ook rekening te houden met dit probleem
Indien het beraad van de VRA wordt opgeheven, zal het kabinet van de president de verdere onderhandelingen over de overige kwesties leiden. De presidentiële adviseurs Jules Wijdenbosch en Errol Alibux zullen de verdere onderhandelingen namens het kabinet leiden. De parlementaire commissie Volksgezondheid wil dat de RGD-artsen spoedig hun werk weer oppakken. Daarom is de commissie gisteren voor de tweede keer in deze week in spoedvergadering bijeen gekomen om een oplossing te zoeken voor het geschil. Dinsdag kwam de commissie al bij elkaar om het chikungunya-vraagstuk te bespreken. In een ruim 8 uren durend onderhoud is uiteindelijk een signaal gegeven dat de acties spoedig zullen worden beëindigd. De assembleeleden die deel hebben genomen aan de gesprekken waren Oesman Wangsabesari, Amzad Abdoel en Jenny Warsodikromo.
De VRA is ontevreden over de onderhandeling van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van 2014. Daarbij komt ook de betaling voor de behandeling van de patiënten die verzekerd zijn volgens het BZSR-systeem. Zij hebben vanaf dit jaar geen vergoeding ontvangen voor de dienstverlening aan de BZSR-patiënten en hebben nu hun werk neergelegd, waardoor de RGD-poliklinieken in principe gesloten zouden zijn. De artsen hebben eerder acties gevoerd om voor hun rechten op te komen. Toen werd Ronald Hooghart ingeschakeld als adviseur, die niet heeft kunnen bewerkstelligen dat de plooien tussen de RGD-artsen en de leiding werden glad gestreken. De RGD-leiding heeft een kort geding aanhangig gemaakt. Het kabinet van de president had reeds gesproken met de VRA, maar dit heeft niet geleid tot hervatting van het werk. Terwijl de artsen in actie zijn, heerst er een chikungunya-epidemie, waarvoor op regeringsniveau een crisisteam is ingesteld. De vaste commissie Volksgezondheid is counterpart van het crisisteam.
FR

error: Kopiëren mag niet!