Antonio Troenodikromo voorbeeldfiguur voor jonge worstelaars

1 Antonio 1
1 Antonio 2Antonio Troenodikromo heeft zich immens populair gemaakt binnen de Surinaamse worstelwereld door zijn overwinning in het internationaal worstelgala “Nederland vs Suriname deel 2”, welke gehouden werd in Rotterdam, Nederland. Daar versloeg hij de Nederlander Mark Verwey van wv De Halter uit Utrecht met 12-8. ‘Ik kreeg tranen in mijn ogen uit blijdschap zondagmiddag, toen ik het nieuws vernam dat Antonio gewonnen had. Ik was echt blij’, zegt Erna Troenodikromo, moeder van de 16-jarige Antonio, pupil van trainer Arun Bihariesingh van WV Commewijne. Hij gaat eind november voor zijn derde titel oprij in zijn klasse tijdens de nationale kampioenschappen worstelen. Antonio is namelijk tweevoudig nationaal jeugdkampioen -52kg.
Historische gebeurtenis
‘Ik kreeg tientallen telefoontjes zondag en maandag van mensen die het goede nieuws van Antonio gehoord hadden. Men vond het een historisch gebeurtenis dat een Javaan uit Suriname met worstelen naar het buitenland is geweest en ook gewonnen heeft’, vertelt moeder Troenodikromo. Binnen de Javaanse gemeenschap wordt de prestatie van Antonio als heel groot gezien. ‘Ik heb vernomen dat mensen van Garuda TV hem tot op Zanderij gaan filmen. Voordat hij wegging, hadden ze dat ook al gedaan.’ Ze geeft aan dat zijn zoon voetbal als zijn eerste sport had. ‘Na het voetballen ging hij vaker langs het trainingsgebouw van WV Commewijne en zag hoe men daar bezig was. Een of twee keer trainde hij mee en raakte meteen verliefd op deze sport. Zo erg dat hij voetballen vaarwel zegde en zich volledig concentreerd op worstelen’, geeft de moeder aan. Antonio traint momenteel drie keren per week, te weten op de maandag, woensdag en vrijdag.

Voorbeeldfiguur jeugdigen

De prestatie van Antonio moet gezien een ‘eye-opener’ zijn voor jeugdige worstelaars. ‘Als ze zich hard inzetten, zullen ze een dag ook beloond worden met goede prestaties en buitenlandse uitzendingen’, geeft de voorzitter van de Surinaamse Worstelfederatie (SWF), Drs. Ravin Changoer, aan. De afvaardiging van de SWF naar Nederland kende naast Antonio nog meer jeugdige atleten. Zo zijn ook Patrick Tran van Can en Akash Gharbaran van SC Tatami, beiden 17 jaar, mee op trainingsstage. ‘De SWF denkt ook aan vervanging van de top en begint de talenten nu al voor te bereiden op wat ze in de toekomst kunnen verwachten. Met de trainingsstage in Nederland worden deze worstelaars zoveel mogelijk technieken en tactieken bijgebracht, waardoor ze alleen maar beter kunnen worden. Ik hoop dat met de prestaties van Antonio zich nu meer jeugdigen zullen aanmelden bij de verschillende worstelscholen om aan deze sport te doen. Op dit moment is er al een groei, het kan alleen maar beter worden’, aldus Changoer.
Delegatie Nederland
De delegatie van de SWF zit nog steeds in Nederland. Gisteravond is de trainingsstage voortgezet met een oefendag bij De Halter in Utrecht. Een deel van de delegatie keert op 1 oktober terug, een andere deel is op 12 oktober terug in Suriname. ‘Met deze tweede afvaardiging van de SWF naar Nederland zullen we de komende jaren nu betere worstelaars in Suriname hebben. Bij de nationale kampioenschappen komt dit tot uiting.’ De volgende activiteit van de SWF zijn de nationale kampioenschappen 2014, welke op zondag 30 november 2014 gehouden zullen worden in de Anthony Nesty Sporthal.

error: Kopiëren mag niet!