Brazilië verspreid muggen met virusblokker

Brazilië verspreid muggen met virusblokker.1Een opmerkelijk gezondheidsinitiatief heeft plaatsgevonden in Brazilië: wetenschappers laten miljoenen genetisch veranderde muggen vrij. Dat doen ze in de strijd tegen de ziekte dengue, oftewel knokkelkoorts. In heel Zuid-Amerika is er sprake van een sterke toename van de ziekte. In Brazilië hebben wetenschappers muggen vrijgelaten die speciaal zijn behandeld om de verspreiding van dengue (knokkelkoorts) tegen te gaan. De muggen zijn geïnfecteerd met een bacterie die het dengue-virus blokkeert. Als zij het virus niet kunnen oplopen, kunnen ze het ook niet doorgeven aan mensen, is de gedachte. De wetenschappers hopen ook dat de muggen de bacterie genetisch doorgeven aan volgende generaties en dat zulks er uiteindelijk toe leidt dat muggen het virus niet meer kunnen krijgen. Jaarlijks raken honderden miljoenen mensen besmet met dengue en overlijden er 200.000 personen aan deze ziekte. Het veroorzaakt extreme gewrichtspijnen en hoofdpijn. Een medicijn of vaccin is er niet.
Chikungunya of ‘verwrongen met pijn’
Chikungunya, die thans een epidemische vorm heeft aangenomen, wordt overgebracht door dezelfde muskiet die dengue overbrengt. Chikungunya is een Afrikaans woord wat vrij vertaald betekent ‘verwrongen met pijn’. Het verspreidt zich op dezelfde manier als dengue. Het werd voor het eerst geïdentificeerd in 1953 en is tot op heden nog niet dodelijk gebleken. Degenen die overleden zijn, hadden volgens de Paho onderliggende gezondheidsissues. Het virus wordt verspreid door 2 soorten muskieten, Aedes aegypti en Aedes albopictus. Het duurt ongeveer 5 dagen voordat de symptomen ontstaan. Eenmaal de ziekte opgelopen en het immuunsysteem verwijdert het virus uit het lichaam, is men immuun voor de rest van het leven. Binnen het Caribisch gebied ligt de bestrijding momenteel op voorlichting en muskietcontrole in dichtbevolkte gebieden. Het is geen ernstige ziekte waaraan mensen kunnen overlijden, zoals bijvoorbeeld dengue, maar Chikungunya heeft op lange termijn wel degelijk gevolgen. Pijnen in de gewrichten kunnen meer dan een jaar aanhouden en soms wel twee jaar.
De chikungunya -koorts verspreidt zich heel snel door Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. In de regio zijn er meer dan 10.972 besmettingen geregistreerd en in Suriname 594. Experts zijn bang dat mensen in de regio nog geen remedie hebben ontwikkeld tegen de ziekte. Met andere woorden loopt de bevolking in heel Latijns-Amerika en het Caribisch gebied risico op infectie.
Zoals ebola is ook chikungunya ontstaan in Afrika waarbij de eerste uitbraken werden gemeld in 2004. De eerste gevallen werden ontdekt eind 2013. Dat het chikungunya-virus zich zo snel verspreidt, heeft te maken met de globaliserende wereld waarin wij leven en waarbij mensen frequent reizen. Tot op heden zijn 30 landen in de Amerika’s aangetast waarbij Argentinië het meest recente is. De meerderheid van de gevallen is geïmporteerd.

error: Kopiëren mag niet!