Saronbrug vanaf 28 september in gebruik

frontGisteren hield het ministerie van Openbare Werken (OW) een persconferentie naar aanleiding van de brug die in de volksmond bekend staat als de Saronbrug. Op zondag 28 september 2014 zal deze officieel in gebruik worden genomen. Het hoofd van de afdeling Verkeer van OW, Henk Wip, zette de nieuwe wegsituatie uiteen. Via de diverse media zullen voorlichtingsprogramma’s volgen waarbij, door middel van simulatie, de gewijzigde wegsituatie (het verkeerscirculatieplan) aan het publiek zal worden uitgelegd. Dropati Ramkelawan van de afdeling PR van het KPS gaf aan dat de politie ter plekke al zijn om de weggebruikers te begeleiden en om in te grijpen indien nodig. Dit zal zeker de eerste dagen na de opening van de brug nog het geval zijn. Door middel van verkeers- en tekstborden en andere verkeersmiddelen en markeringen zullen de rijrichtingen worden aangegeven van en naar de brug toe, in de directe omgeving van de brug en nabij de rotonde. Wip benadrukte dat het enige tijd zal kosten voordat de weggebruikers gewend zullen zijn aan de nieuwe verkeerssituatie. Ook wilde hij erop wijzen dat de brug zelf niet de oplossing is van het reeds in de omgeving bestaande verkeersprobleem. “De brug is slechts een verbinding tussen noord en zuid. De oplossing wordt gebracht door de verkeerssituatie en door het optimaliseren van de verkeerscirculatie. De bijdrage van de weggebruikers is hierbij erg belangrijk.”
Het is te verwachten dat de verkeersintensiteit naar de brug toe hoog zal zijn. Het verkeer richting de brug kan rechtstreeks naar de brug. Alle bewegingen rechtsaf, nabij de voet van de brug, zijn weggehaald. Één van de opvallende wijzigingen in de verkeerssituatie is dat Industrieweg Zuid, een doodlopende weg zal worden. De verbinding met Oud-Pad van Wanica zal hierdoor komen weg te vallen. Wip meent dat dit voor de lokale ondernemingen geen probleem zal vormen, omdat die ondertussen al gewend zijn aan de alternatieve routes. De ontsluiting binnen dat gebied is volgens hem goed te noemen. De Hernhutterstraat zal voortaan uit twee rijstroken bestaan: een strook voor linksaf en een strook voor rechtsaf. Ook zal men vanaf de meeste wegen in de directe omgeving van de brug niet meer rechtsaf kunnen gaan. Nabij de rotonde is er een fysieke afsluiting om te voorkomen dat mensen toch afslaan. Voorts zullen enkele wegen tot eenrichtingswegen verworden. Zo zal de Slangenhoutstraat gedeeltelijk een eenrichtingsweg worden. Ook de Kankantristraat wordt een eenrichtingsweg. Met de gewijzigde situatie wordt meer spreiding van het verkeer beoogd. “Wij willen het verkeer een keuze laten maken op basis van hun bestemming, daarom hebben wij gekozen voor de eenrichtingswegen en het eruit halen van een aantal (rechtsaf) bewegingen.” De verkeerssituatie zal men blijven monitoren en achteraf zullen er nog meer wijzigingen en aanpassingen worden doorgevoerd. “Wij willen niet op voorhand drastisch ingrijpen en willen voorlopig hiermee volstaan”, aldus Wip.

error: Kopiëren mag niet!