Ouderen, let op uw pubers

De afgelopen dagen is het wederom heel opvallend dat pubers zich of aan crimineelgedrag schuldig maken, of dat zij vermist worden. Weet dat pubers snel te beïnvloeden zijn en nog niet echt een zelfbeeld hebben van wie te zijn. Deze zoektocht naar de persoonlijkheid moet met zorg en warmte worden opgevangen door zowel ouders, opvoeders als leerkrachten.
Gebeurt dit niet dan is uw kind voor 95% aan zijn of haar lot overgelaten. Een kreet in de open natuur maar niet binnen een gesloten samenstelling van de samenleving. Wij weten immers met z’n allen hoe personen met geld of invloed inspelen op de leegte bij pubers om dan ook mee te tellen in de maatschappij.
Vaker ben ik op socialmedia uitdagend bezig geweest en de resultaten liegen er niet om. Alles wat zich welopgevoed, beleefd of kerkelijk noemt laat zich heel vaak ompraten, uitlokken voor een belkaart, SRD 100 of meer en soms minder. Geen oordeel aan dit gedrag gevend is het wel triest om te merken dat pubers, wie de schoen past…, zich makkelijk laten ompraten. Vele mannen en vrouwen maken hiervan misbruik. Ook de criminelen die zich “ondrogron” noemen spelen hierop gretig in. Gevallen als vermissing , weglopen van huis of bij mijn vrienden of vriendinnen gaan overnachten zijn modellen die pubers hanteren om populair, of in tel te zijn in de maatschappij. Soms is uw kind niet vermist of weggelopen maar doelbewust of soms onbewust in een lijn gekomen waar geld makkelijk te halen is of makkelijk over te halen om aan ‘easy money’ te komen.
Vaak genoeg als wij gaan onderzoeken, is de puber in het gevang in het buitenland omdat die drugs heeft weggebracht voor een “sweatdaddy”. Anderzijds lopen zij ook over naar de Franse kant of zijn ze gewoon thuis bij een lover om hun ziel en zaligheid uit te leven.
Een andere kant van de medaille is het feit dat globalisatie een vernietigende rol speelt bij pubers. Bijna alle pubers hebben zeer geavanceerde mobiles en doen van alles en nog wat online, iets dat ouders niet kunnen volgen. Vaker vragen ouders ook niet hoe het kind aan zo’n duur toestel komt, dat duurder is dan het maandsalaris van de ouders. Het denken in materiële zin bij pubers is een trend die weinig wordt begeleid. Sociale controle (wat doen wij met z’n allen) valt weg omdat iedereen in de weer is om extra geld te maken, hoe dan ook. Als een dag 24 uur heeft zien sommige gezinnen elkaar 18 uren niet, omdat heel vaak de wegen op een bepaald moment scheiden. Kinderen, en vaak ook pubers zelf voeden kinderen en pubers nu op. Ouders zijn vanwege het noodzakelijk inbrengen van middelen vaker niet thuis aanwezig bij de vorming van hun kinderen.
De wereld is in een rush en de mensheid gaat mee met dat tempo, met alle gevolgen van dien. Met deze eye-opener wil ik aangeven dat hoe druk je het ook hebt als oudere, je tijd moet vrijmaken voor je pubers. Niemand heeft tijd voor handen maar tijd moet je maken en niet breken.
Een volk gaat ten onder door gebrek aan kennis!
Kenneth Niekoop

error: Kopiëren mag niet!