Pokie: Kleine elite binnen BEP verziekt en maakt de partij kapot

“Ik wil niet emotioneel reageren op alle beschuldigingen van mijn politieke organisatie BEP. Ik volg alles op de voet en kom binnenkort wel met een verklaring uit”, belooft Diana Pokie van de BEP. Toch heeft zij gemeend de redactie van Dagblad Suriname te woord te moeten staan. Volgens voorzitter Celsius Waterberg was Pokie voor de verkiezingen van 2010 geen lid van de politieke organisatie BEP. Zij is op de lijst geplaatst, omdat haar vader en een zus actief waren binnen de BEP. Waterberg vindt dat het toenmalig bestuur onder leiding van Caprino Alendy bij de kandidaatstelling in 2010 steken heeft laten vallen. De kandidaten voor het DNA-lidmaatschap zijn onvoldoende gescreend. Daarom is het niet vreemd dat vooral Pokie afwijkt van de richting van de partijleiding. Waterberg vindt dat de leiding genoeg pogingen heeft ondernomen om Pokie en Waldie Ajaiso terug te krijgen. Tijdens gesprekken is hen duidelijk gemaakt “wat zij moeten doen om terug te keren. Het hoofdbestuur heeft altijd opengestaan voor een terugkeer van deze twee leden”, zegt Waterberg. In 2012 werden Pokie en Ajaiso teruggeroepen door de BEP, nadat het Centraal Hoofdstembureau, CHS, besloot om positief te reageren op een verzoek van de partij dat de twee afstand moesten doen van hun zetel in het parlement. Eerder waren ze geroyeerd uit de partij. De BEP strafte hen zo af voor het negeren van instructies. Pokie en Ajaiso weigerden met de partij mee te gaan, toen die uit de A Combinatie trad. “We zijn als A Combinatie gekozen, dus we blijven als parlementariërs van de combinatie fungeren”, zei Pokie. De rechter heeft in het laatste kwartaal van 2012 besloten dat het royement van Pokie en Ajaiso onrechtmatig was. Hierdoor werd de actie van het CHS nietig en bleven die twee hun zetel in DNA behouden. De zaak moet verder uitgevochten worden in een bodemprocedure.
Pokie begrijpt de vele aanvallen vanuit de partij niet. “Om kandidaat te worden, hoef je geen lid te zijn van een partij. Mijn familie was actief binnen de BEP en wij hebben hard gewerkt voor het district Brokopondo. Vader Antonius Poki was hoofdbestuurslid van de BEP en haar zusje propagandist. Poki spreekt tegen dat haar vader haar op de lijst heeft geplaatst. “ Niet mijn vader, maar de structuren stellen je voor als kandidaat. Als schoolleider in Brokopondo heeft haar vader jarenlang zijn krachten gegeven aan het district. Dat VOJ Brokopondo deze hoge plaats heeft bereikt, is mede te danken aan vader Pokie. In 2004 studeerde Diana Pokie af van het IOL en zij ging meteen richting het district om les te geven. Zij heeft zich vanaf het begin ingezet voor de ontwikkeling van het district.
Pokie heeft het lidmaatschap van de ABOP nog niet aanvaard. “Tot 2015 ben ik gebonden aan de BEP”. Zij loopt nu mee met de ABOP, omdat de tijd voor de verkiezingscampagne reeds is aangebroken. De politica vindt niet dat zij aan de kantlijn kan blijven staan. Dat zij voor het lidmaatschap van de ABOP zal kiezen, is volgens haar een logische keuze, omdat ABOP deel uitmaakt van A Combinatie.
Volgens Pokie verliest de BEP aanhang in Brokopondo. Pokie zegt dat zij niet met ondersteuning van Ronnie Asabina gekozen is in Brokopondo. De afspraak binnen A Combinatie was dat er massaal gestemd zou worden op de lijsttrekker en dat was Asabina. Ondanks die afspraak kreeg Pokie 900 stemmen.
De BEP heeft drie weken terug getracht in haar dorp een massameeting te houden. Volgens Pokie moest alles worden afgeblazen, omdat er geen animo was. “De meeting werd afgeblazen, omdat niemand zich wilde registreren. Als mevrouw Pokie een probleem is voor de BEP, waarom hebben de meeste toppers de partij verlaten’ vraagt ze. Gewezen BEP-volksvertegenwoordigers August Bado is geen lid meer, Cornelis Kanalie is geen lid meer, de huidige districtscommissaris van Matawai, die hoofdbestuurslid was van de BEP, zit nu bij NDP. Ze praten alleen maar over Pokie, maar de meeste toppers hebben bedankt. Je hebt een kleine, zogenaamde elitegroep binnen de BEP, die de ganse boel verziekt”, aldus Pokie.
DM

error: Kopiëren mag niet!