NNC en LMSZN evalueren gezondsheidsbeurs in Nickerie

Het Nationaal Nierdialyse Centrum (NNC) heeft het evaluatierapport van de gezondheid voorlichtingsdag die in samenwerking met het dokter Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie in het kader van wereld Hypertensiedag, georganiseerd werd, gepresenteerd. Het LMSZN heeft voor de eerste keer meegedaan aan deze beurs. In dit kader is er een evaluatierapport opgemaakt en gepresenteerd aan de directie en staf van het ziekenhuis. Anestha Pansa, preventiemedewerker van het NNC heeft de resultaten van deze beurs gepresenteerd.
Volgens Pansa viert het NNC al jaren wereld nierendag in maart. Vanaf vorig jaar wilde het NNC de viering een nationaal karakter geven. Het centrum had het LMSZN bereid gevonden om deze dag te organiseren. “Hieruit bleek dat de animo groot was”, zegt Pansa. Hierna had het LMSZN de organisatie weer opgeroepen om in augustus 2013 een dergelijke dag te organiseren in verband met de Carifesta. Volgens haar was de opkomst ook goed. Van het jaar had het LMSZN ook een gezondheidsbeurs van wereld hypertensiedag. Hieraan hebben een aantal, dat te maken met de gezondheid van de mens, geparticipeerd.
Er is op deze dag gezondheidsvoorlichting gegeven aan de bezoekers. Er is toen een commissie samengesteld die belast zou zijn met het vastleggen van de resultaten van bloeddruk, bloedsuiker en BMI.
Er zijn 794 bezoekers geturfd op deze beurs. Volgens Pansa waren er ongeveer evenveel mannen als vrouwen aanwezig op de beurs in Nickerie. In Paramaribo bezoeken juist meer vrouwen de beurs.
Uit het onderzoek is gebleken dat ongeveer 65% van de bezoekers matig tot ernstig overgewicht heeft, terwijl een klein deel (2.28%) ziekelijk overgewicht heeft.
Volgens Pansa levert een gewichtsvermindering van 5-10% al een duidelijke gezondheidswinst op. Van de 784 bezoekers bleek dat 24.5% een normale bloeddruk heeft. 37% is in de pre-hypertensie fase, 27.2 % verkeert in hypertensie fase 1 en 11.4% in hypertensie fase 2. Volgens Pansa zijn deze cijfers een momentopname geweest. “Het bloeddruk is door de dag heen verschillend”, zegt zij. Zij geeft aan dat deze cijfers slechts bedoeld zijn om de bewustwording op gang te brengen.
Het onderzoek heeft verder uitgewezen dat 71.8% een normale glucosewaarde hebben, terwijl 24.1% een hoge glucosewaarde hebben. Bij bijkans 2 % was de glucosewaarde laag. Volgens Pansa moet de begeleiding van de personen met een verhoogde bloeddruk prioriteit krijgen in Nickerie. Hiervoor moet er een regionaal programma komen.

error: Kopiëren mag niet!