Directeur Guguplex: ‘Ik ben overstelpt door aanvragen naar zonnepanelen’

Door de energiecrisis en de loadshedding die daarmee gepaard gaat is er grote vraag naar zonnepanelen ontstaan. Dit zegt Orlando Oldenberg, directeur van Guguplex technologies.
Oldenberg vertelt dat hij een project compleet uitvoert. Hiermee bedoelt hij dat de zonnepaneel, compleet met alle componeneten, wordt geinstalleerd voor de klant. Volgens de directeur biedt hij op dit moment èèn van de beste aftersale services in Suriname. ‘Wij geven een garantie van 3 tot 6 maanden. Een klant die bij ons koopt is altijd bij ons terecht.’ Daarnaast traint Guguplex haar klanten, zodat zij leren hoe om te gaan met het systeem. Ook klanten in het binnenland krijgen een dergelijke training.
De prijzen van zonnepanelen zijn verschillend en hangen af van het aantal megawattsysteem dat klanten wensen. Er zijn systemen van SRD 1100,-, SRD 2000,-, SRD 20.000,-, en duurder. De systemen hangen af van wat voor apparaten de klant op het megawattsysteem wil aansluiten. Oldenberg heeft de overheid aanbevolen om de importtax op zonnepanelen af te schaffen, zodat de prijzen omlaag kunnen. ‘Ik schat dat de prijzen zeker met 20% tot 30% omlaag kunnen gaan’, aldus directeur Oldenberg. Een zonnepaneel kan 20 jaren mee en werkt heel simpel.
Het bedrijf, Guguplex technologies, is in 2011 gestart met zonne-energie. In 2012 zette Oldenberg Guguplex op. De zonnepanelen worden vanuit Amerika en China geimporteerd. Daarnaast worden er ook componenten voor de installatie geimporteerd uit verschillende landen. ‘Je hebt vesrchillende merken van zonnepanelen en de twee meest bekende zijn de Monocristalena en de Polycristalena’, aldus Oldenberg. ‘De kwaliteit is nagenoeg dezelfde. Het gaat eigenlijk meer om de efficiëntie van de zonnepaneel. Internationaal is de efficiëntiecoefficient (hoeveel van de zonnestralen tot energie kan worden omgezet) van een paneel tussen de 15% en de 20 %, het gaat om de panelen die betaalbaar zijn. ‘Wij importeren panelen met een efficiëntiecoefficient van 15-20%’, aldus Oldenberg.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!