Dhiradj Soekhai: ‘Mogelijk sprake van oneerlijke concurrentie op automarkt’

Autohandelaren hebben bij de voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Auto-importeurs, Dhiradj Soekhai, geklaagd dat zij te maken hebben met oneerlijke concurrentie. Een aantal auto-importeurs zou auto’s van het bouwjaar 2005 en 2006 verkopen als te zijn van het bouwjaar 2007 en hoger. Soekhai geeft aan dat hij wel op de hoogte is van incidenten op de Nieuwe Haven. Soekhai zal naar een officieel onderzoek vragen. ‘Als dat daadwerkelijk zo is, moet nog blijken.’ Veel leden van de vereniging hebben hun zorgen geuit bij Soekhai. Ook hebben zij gevraagd om deze manier van oneerlijke concurrentie stop te zetten. ‘De prijzen van auto’s die soms in de krantenadvertenties zijn aangegeven, wijken af van de normale prijzen’, geeft Soekhai aan. De voorzitter van de vereniging heeft begrepen dat de certificaten van de auto’s worden vervalst in Japan en Singapore. Ook wordt de stelriem, waarop het bouwjaar staat aangegeven, vervangen. Dit zijn geruchten die Soekhai heeft opgevangen. Uiteindelijk is het de klant die de dupe wordt van deze fraude. Het hoofd van de douane, August van Hamme, zegt niet op de hoogte te zijn van enige fraude.
De autokeuring is geprivatiseerd en er wordt niets meer gedaan door de Technische Keuringsdienst, zegt W. Brunings, waarnemend hoofd Verkeerstechnische Dienst. Keuringen worden nu gedaan door de particuliere keuringsstations. ‘Bij het keuren moet de bestuurder het nummerbewijs van het voertuig overleggen en gaat men na als het nummerbewijs overeenkomt met het chassisnummer dat op het voertuig is ingeslagen. Ook kijkt men als de bestuurder in het bezit is van een rijbewijs’, aldus Brunings. Er wordt niet naar het bouwjaar gekeken bij het keuren van de auto. De Technische Keuringsdienst doet alleen de eerste registratie en keuring van voertuigen die van het buitenland komen. Keurmeesters gaan na als het chassisnummer op de inklaringsdocumenten en het nummerbewijs (van het certificaat afkomstig uit het buitenland) overeenkomen met hetgeen op het voertuig staat vermeld. Hierbij wordt gelet op het merk van de auto en het bouwjaar. Deze worden overgenomen van het nummerbewijs of certificaat van het buitenland. ‘We werken met de authentieke stukken die wij van het buitenland krijgen’, zegt Brunings.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!