Alcoa heeft vertrek Suralco niet kenbaar gemaakt

Al vanaf de aankondiging van president Desi Bouterse over een mogelijke overname van de Afobakastuwdam doen geruchten de ronde dat de Bauxietmaatschappij van plan is om het land te verlaten. Ondernemer en NDP topper Dilip Sardjoe zou volgens het staatshoofd als hoofd van een presidentiele delegatie speciaal voor de onderhandelingen naar Amsterdam zijn vetrokken om de overname voor te bereiden. Sardjoe heeft enkele dagen na de mededeling aangegeven dat Alcoa sterke signalen heeft gegeven weg te willen uit Suriname. De directie van het bedrijf heeft deze week aan haar werknemers kenbaar gemaakt dat deze berichten niet door moedermaatschappij Alcoa, maar door Sardjoe de wereld in zijn gestuurd. Alcoa heeft volgens de Suralco directie nooit expliciet aangegeven dat zij geen interesse meer heeft voor de bauxietsector in Suriname. Bij vele arbeiders van de multinational, vooral van de power house, ontstond de vrees dat zij vroeg of laat hun baan kwijt zouden kunnen raken. Bij vertrek zou Suriname haar zakenpartners en de 1.700 personen die hun direct en indirecte arbeidsplaatsen innemen, verliezen. Zij zouden dan alternatieven moeten zoeken om in hun onderhoud te voorzien.
De ondernemer had zijn bezorgdheid kenbaar gemaakt tegenover de assembleecommissie van fractieleiders vlak voor zijn vertrek naar Amsterdam. Volgens Sardjoe heeft Alcoa geen belangstelling om bauxiet te ontginnen in het Nassau-gebied. De multinational wil wel de dam behouden die volgens de Brokopondo-overeenkomst tot 2033 haar toebehoort. De multinational heeft in haar mededeling aan de werknemers aangegeven dat zij verwacht dat Suriname zich aan deze overeenkomst zal houden.Een eventuele overname van de stuwdam door Suriname zou natuurlijk doorslaggevend zijn voor de huidige regering die binnenkort mee zal moeten doen met de algemene vrije en geheime verkiezingen van 2015. Verschillende politici vertellen aan de krant dat de regering kosten was het kost probeert om binnen deze regeerperiode nog de overname van de dam te finaliseren. Iets dat aan geen enkele voorgaande regering is gelukt. Natuurlijk moet niet worden vergeten dat de kosten bij de eventuele opkoop van de dam uiteindelijk verhaald zullen worden op het volk. De verhoging van de huidige energietarieven spreken volgens de politici voor zich. Op dit moment wordt energie aan de staat verkocht voor US$ 60 miljoen op jaarbasis. Volgens het staatshoofd moet er weer een contract worden gesloten dat ongeveer US$ 80 miljoen zal kosten.
FR

error: Kopiëren mag niet!