Wet Minimum Uurloon wordt in fasen uitgevoerd

Hoewel reeds afgekondigd door president Desi Bouterse, zal de wet Minimum Uurloon pas op 1 januari 2015 worden ingevoerd. Het algemeen minimum uurloon is SRD 6,14 en zal in 3 fasen worden ingevoerd. De regering is afgeweken van het voorstel van het bedrijfsleven om SRD 3 per uur als minimumloon te hanteren.
Voor de vaststelling van het minimumuurloon is uitgegaan van het door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) vastgestelde voedingsbasispakket van 2000 kilocalorieën per persoon per dag. Gecorrigeerd met de zogenaamde Engel coëfficiënt en gedeeld door 200 werkuren per maand op basis van een zesdaagse werkweek is het minimumuurloon vastgesteld op SRD 6,14. In de fase bij uitvoering zal het minimumuurloon SRD 4,29 bedragen en gaat in per 1 januari 2015. De tweede fase gaat in per 1 januari 2016 en bedraagt SRD 5,22, terwijl de laatste fase per 1 januari 2017 ingaat. Het minimumuurloon zal dan SRD 6,14 bedragen.
Informele sector
Het bedrijfsleven is nog steeds van oordeel dat het invoeren van een wettelijk vastgesteld minimumloon geen instrument is voor armoedebestrijding. Ook vraagt men zich af hoe dit zal werken daar het overgroot deel van de werkenden in de informele sector zit. Ongeveer 75.000 personen zitten in het informeel circuit.
Tijdens de behandeling van deze wet in DNA heeft Ronnie Asabina van de BEP dringende aandacht gevraagd voor het probleem van de informele sector. Asabina heeft zich weliswaar onthouden van stemming, maar zegt nog steeds dat het voor hem niet duidelijk is hoe de regering planmatig deze groep uit de informele sfeer zal halen. De alsmaar uitdijende informele sector werkt wildgroei en chaos binnen de ondernemerswereld in de hand. Er is sprake van een chaotische situatie die in de hand gewerkt wordt, omdat voor bepaalde branches de vergunningsplicht is afgeschaft en overheidscontrole te wensen overlaat.
Tijdens de behandeling van de sociale wetten in het parlement zei vicepresident Robert Ameerali dat de regering extra aandacht zal besteden aan de informele sector. Hoewel geen concrete acties zijn aangekondigd, zal getracht worden de sector in het gareel te krijgen. Het gaat om een sterk groeiend deel van economie dat haast ongrijpbaar lijkt. De afgelopen jaren is dit steeds mislukt.
DM

error: Kopiëren mag niet!