Wim Bajnath: ‘Juist rijstboeren willen de nek van LVV-minister omdraaien’

‘Juist de rijstboeren, voor wie de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij zoveel tijd, moeite en energie heeft gestopt, willen de nek omdraaien van de minister’, zegt de voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta, Wim Bajnath, resoluut aan Dagblad Suriname. Dat een van de rijstboeren, Rampedarath, de LVV-minister heeft uitgemaakt voor een vos in schapenvacht, vindt Bajnath heel vergaand. ‘Die rijstboeren zijn erg ondankbaar.’ Bajnath kan het zich niet voorstellen dat Rampadarath het durft om de LVV-minister te kleineren en zelfs de uitlating te doen dat hij moet aftreden. ‘Rampedarath doet alsof het ministerie van LVV alleen uit de rijstbouw bestaat. Waarom maakt hij zijn mond niet open om het beleid van de voorgaande LVV-ministers te bekritiseren. Zij zaten voor spek en bonen op de post en deden niets voor de rijstboeren.’
De coöperatie-voorzitter benadrukt dat de LVV-minister nauwelijks drie maanden aanzit. ‘De rijstboeren moeten dankbaar zijn dat de minister alle moeite heeft gedaan om hen tegemoet te komen. Hij is ook geen robot die te bedienen is middels een druk op de knop.’ Volgens Bajnath moeten de rijstboeren al blij zijn dat de bewindsman heeft toegezegd het bedrag van SRD 480 per hectare padie uit te keren aan de rijstboeren.
Het is Bajnath opgevallen dat de rijstboeren het gehele jaar door klagen. Dan klopt er volgens hem iets niet. De groenteverbouwers hebben ook wel zware tegenvallers, vooral in de periode februari tot en met mei. ‘Dan maakt vrijwel geen enkele landbouwer winst.’ Maar gedurende het jaar valt de oogst en de verkoop wel mee. Bajnath maakt de vergelijking tussen de rijstboeren en de groenteverbouwers en komt tot de conclusie dat de groenteverbouwers zich nooit hebben gegroepeerd om actie te voeren, terwijl dat wel is gebeurd bij de rijstboeren. ‘Ik als voorzitter van de coöperatie heb altijd aan de landbouwers voorgehouden dat bij het voeren van actie juist de consument de dupe van zal worden. Maar de rijstboeren toonden powerplay en begonnen te chanteren dat geen enkele korrel rijst getransporteerd zou worden naar Paramaribo. De rijstboeren moeten dankbaar zijn dat de LVV-minister naar hen heeft omgekeken en ook resultaat heeft geboekt. En toch merken we nu dat zij bezig zijn met vuil te smijten aan het adres van die man’, zegt Bajnath.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!