Scheidsrechter Antolo Pinas denkt aan stoppen bij SVB

1 Antolo Pinas 1
1 Antolo Pinas 2“Je eigen collega’s blijken ontbetrouwbaar te zijn”
De top Surinaamse scheidsrechter Antonius ‘Antolo’ Pinas denkt hard op om te stoppen als leidsman bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB). De huidige situatie waarbij er geen respect wordt getoond voor de toparbiters door de SVB, zit hem heel erg dwars. Ook het feit dat eigen collega’s onbetrouwbaar lijken te zijn en normen en waarden omver gooien, sterkt zijn mogelijke besluit te stoppen in de Topsectie. Eerder bedankte de beste arbiter van Suriname en het Caribisch gebied, Enrico Wijngaarde, om soortgelijke redenen bij de SVB en hing zijn fluit aan de wilgen. ‘Als de situatie niet verandert, zal ik maar bij de lidbonden fluiten’, zegt de 43-jarige Antolo.
‘De wonden van toen zijn nog niet geheeld, maar je wil een nieuw begin’
Wat Antolo heel zwaar op de maag zit is dat de SVB-voorzitter John Krishnadath in het openbaar op de televisie gezegd had tijdens de staking van de arbiters dat hij ze niet nodig had. ‘En plots daarna kom je met het nieuws dat je niet over oude zaken wil praten en een nieuw begin wil maken. Dit alles zonder dat we ooit uitgenodigd zijn om te praten over de problemen toen’, zegt Antolo. ‘De wonden van toen zijn nog niet geheeld, maar je wil een nieuw begin’, ergert hij zich. ‘A soro de ete.’ Wat hem ook hindert is dat de SVB-voorzitter zonder reden de scheidsrechterscommissie heeft ontbonden en een nieuwe heeft benoemd. ‘Alsof dat het probleem heeft opgelost. In de commissie zitten mensen die zelfs geen scheidsrechtersdiploma hebben. Hoe gaan ze ons komen uitleggen of opleiden’, vraagt Antolo zich af.
Collega’s onbetrouwbaar
‘Je eigen collega’s bij de SVB lijken jou te verraden als je ze nodig hebt of voor hun belangen op komt’, zegt Antolo. ‘Ze lijken geen waarden en normen te kennen, maar gaan slijmen voor posities. En juist deze mensen krijgen de hoogste posten toegekend binnen de SVB-scheidsrechterij.’ Zo noemt hij het incident bij de SVB Eersteklasse wedstrijd tussen Voorwaarts en ACoconut, waarbij Antolo en de wedstrijd-commissaris aangevallen werden door spelers en supporters van ACoconut. ‘Waar ik steun moest krijgen van me collega, deed hij juist alsof er niets gebeurd was die dag. Behalve Waldo Gobardhan heeft niemand van het SVB-bestuur verder notitie genomen van mij. Later is de schorsing van ACoconut teruggedraaid in hoger beroep, maar wij hebben nooit meer iets vernomen omtrent deze zaak’, geeft Antolo aan.
Respect voor besluit Wijngaarde
Antolo heeft enorm veel respect voor het besluit van Enrico Wijngaarde om te stoppen als actief scheidsrechter. ‘Ik begrijp de situatie van hem volledig. Hij is de beste van de CFU en een van de beste binnen de Concacaf. De SVB kan hem niet zo behandelen, vindt antolo. Heb toch respect voor deze autoriteit.’ Antolo geeft aan niet bedankt te hebben als scheidsrechter. ‘Ik heb me aan het begin van het seizoen wel geregistreerd en had tot gisteren niets meer gehoord. Ik krijg gisteren een bericht dat ik ingezet zal worden tijdens de SVB preseason (beker) wedstrijden. Maar er is nooit met me gesproken over wat er aan het eind van vorig seizoen gebeurd is en/of er problemen zijn.’ Antolo is al 27 jaar bezig binnen de scheidsrechterij, vanaf 1996 als Fifa-assistent scheidsrechter en vanaf 2003 tot 2012 als Fifa-scheidsrechter. Hij is een van de oudste binnen het scheidsrechterskorps van de SVB. Hij zegt wel te zullen terugkeren bij de SVB, als het SVB-bestuur de groep scheidsrechters die voor hun veiligheid tijdens de wedstrijden opkwamen, oproept voor een gesprek. ‘Publiekelijk, net zoals dat gebeurd was toen ze zeiden dat ze ons niet meer nodig hadden.’

error: Kopiëren mag niet!