PL hadj-gangers op vertrek naar Mekka

plOnlangs heeft de PL het besluit genomen om 5 hadj-gangers te selecteren, zodat zij op kosten van de organisatie hun pelgrimstocht naar Mekka kunnen ondernemen. De hadj-gangers staan al bijna op het punt van vertrek via Nederland naar Mekka en afgelopen maandagavond werd er in verband hiermee een dankdienst gehouden in het PL-centrum te Beekhuizen. Het geheel is door het moslim presidium van de PL georganiseerd en wordt gecoördineerd door hadjie Roy Chitani. ‘We zijn altijd sociaal’, benadrukt Paul Somohardjo. De PL-voorzitter vertelt dat hij bewondering heeft voor degenen die zich met hart en ziel inzetten voor de ontwikkeling en uitbreiding van de Islam.
Hadj is een verplichting voor iedere moslim, laat de voorzitter van Khilafat Anjuman tevens PL-topper, Roy Chitani, weten . ‘Moslims moeten daartoe fysiek en financieel in staat zijn.’ Het geven van geschenken vergroot de liefde onderling tussen moslimbroeders en zusters. De intentie is belangrijk en het maakt daarbij niet uit tot welke politieke partij of tot welke organisatie men behoort. Somohardjo heeft als ander sociaal project ook 300 schooltassen beschikbaar gesteld voor schoolkinderen. Ook daarbij speelt geloof, etniciteit en ras geen enkele rol. Het bekostigen van de reis naar Mekka voor de bedevaart is een handeling die men moet koesteren’, stelt Chitanie. ‘Je mag de reis bekostigen, het is niet verboden. Het accepteren van giften vergroot de liefde tussen moslims onderling.’

Donatie moet halaal

Chitanie betreurt het dat er toch nog mensen zijn die dit geschenk van PL aan de 5 hadj-gangers bekritiseren. Zij kennen de diepgang van de Islam niet. Het geld dat aan dit project besteedt wordt, is op een legale manier verkregen. Het grote publiek is hiervan op de hoogte. ‘De gelden zijn veelal ook geschonken door moslimbroeders, die deel uitmaken van de organisatie. De hadj kost ruim genomen ongeveer Euro 5300 per persoon’, laat Chitanie weten. De voorzitter van PL, Paul Somohardjo, heeft het in deze fase niet nodig gevonden om de namen van de hadj-gangers bekend te maken. De voorzitter van de Hadj Comité Suriname (HCS), M. Nurmohammed, geeft aan dat hij hadj-gangers samen met de secretaris van HCS, Leendert Guman, helpt met het formeel gedeelte van de reis. Het verkrijgen van visum geschiedt niet gemakkelijk. Van het jaar gaan 68 hadj-gangers naar Mekka, vertelt Nurmohammed. De voorzitter van HCS geeft aan dat de donatie van een ticket naar Mekka door een moslim gedaan moet worden. Betreft het een niet-moslim dan is de donatie niet halaal (illegaal).
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!