Dayanand Dwarka: “Ik wil Sallons uitdagen om met bewijzen te komen”

Dayanand Dwarka.1Vakbondsleider Dayanand Dwarka is niet te spreken over de beschuldiging van de voorzitter van de Werknemersorganisatie Food and Agricultural Industries (FAI) dat hij de arbeiders van Jarikaba 1 heeft ‘opgehitst’ om in opstand te komen. ‘Ik wil Sallons uitdagen om met bewijzen te komen dat ik om politieke motieven de mensen aanzet om te staken’, zegt Dwarka in gesprek met Dagblad Suriname. Dwarka en vakbondsleider Robby Berenstein van C-47 hebben vrijdag de stakende arbeiders toegesproken en hun wensen en grieven aangehoord. Ze hebben nog geprobeerd de directie te spreken in een poging de situatie genormaliseerd te krijgen. De directie heeft geweigerd de vakbondsleiders te ontvangen. Dwarka is voorzitter van de bond van de bacovearbeiders in het district Nickerie van de FAI. Volgens Dwarka gaat het om ‘hetzelfde bedrijf’ en wijst hij erop dat de staking ook effecten zal hebben voor de arbeiders in dat district. Ondertussen heeft hij afgezien van verdere interventie. Dwarka die de 1.400 arbeiders te Nickerie vertegenwoordigt, daagt zowel Sallons als de directie uit om dit arbeidsgeschil te Jarikaba op te lossen.
Volgens Dwarka is Sallons ‘een lafaard’. Het botert al een tijdje niet tussen de twee vakbondslieden. Zowel Dwarka en Sallons bevestigt dit tegenover de krant. Sallons heeft eerder aangegeven dat hij sterk het vermoeden heeft dat Dwarka de mensen aanzet, maar dat hij daarvoor geen bewijs heeft. Echter vindt Dwarka dat Sallons niet zomaar iets moet beweren om zo zijn goede naam en eer aan te tasten. Dwarka vindt dat de stakende werknemers Sallons hebben afgewezen als voorzitter van de bond, omdat hij al twee weken niet in staat is geweest om de situatie te Jarikaba te normaliseren. ‘Hij probeert het feit dat hij wordt afgewezen door de arbeiders en zijn eigen falen in mijn schoenen te schuiven.’ Dat is volgens de vakbondsman wel laf.
Productie bacovebedrijf lijdt eronder
‘Het vertrouwen van de werknemers is niet meer in Sallons.’ Dat blijkt volgens Dwarka duidelijk wanneer er geen gehoor wordt gegeven aan de oproep om de werkzaamheden te hervatten. Of het om 80 of 600 mensen gaat, maakt Dwarka niet uit. Feit is dat naar de productiecijfers gekeken moet worden. Onder normale omstandigheden worden er dagelijks acht 40 voet containers bacoven geoogst en klaargemaakt voor de export. De vorige week zijn vijf dagen lang slechts vijf containers in orde gemaakt. Van de week is op maandag slecht één container gemaakt en dinsdag twee. Volgens Dwarka geven deze productiecijfers onomstotelijk aan dat er sprake is van ontwrichting van de productie. Als deel van het bedrijf maakt Dwarka zich zorgen dat het productieproces veels te lang ontwricht is. Hoe langer de actie duurt, des te desastreuzer de gevolgen zullen zijn voor de arbeiders in Nickerie waar de cao-onderhandelingen gaande zijn. Het bedrijf is één lichaam. Dwarka heeft hiervoor gisteren een brief geschreven namens de Bacoven Arbeidersbond Nickerie (BABN). In de brief worden de bezorgdheid en het standpunt van de branche in Nickerie kenbaar gemaakt aan de directie van de FAI.
Daarin staat duidelijk dat het de eerste keer is na de herstart van het bacovebedrijf in 2002, dat er sprake is van een werkneerlegging van deze omvang, waarbij het productieproces al langer dan een week volledig is ontwricht. Zowel de directie als Sallons wordt verantwoordelijk gesteld voor de mogelijke gevolgen. De BABN zal niet toestaan dat de verliezen op de arbeiders van Nickerie worden afgewenteld. Ondertussen heeft de Organisatie van Samenwerkende Autonome Vakbonden (Osav) de werknemers opgeroepen de werkzaamheden te hervatten. Volgens Osav is niemand erbij gebaat als er ontslagen vallen bij de FAI.
FR

error: Kopiëren mag niet!