Begrotingstekort regering bijkans SRD 1 miljard

Begrotingstekort regering bijkans USD 1 miljard. 1Het gerealiseerde begrotingstekort voor dit jaar zal mogelijk rond de SRD 1 miljard zijn. Parlementariër Mahinder Jogi geeft in gesprek met Dagblad Suriname te kennen dat hij van een topper van het ministerie van Financiën heeft begrepen het begrotingstekort dit jaar in de orde van 7% tot 9% zal zijn. Dit zou volgens hem neerkomen op een bedrag van SRD 1 miljard. Het begrotingstekort stond vorig jaar op 6%. Het ratingbureau Moody’s heeft in april dit jaar aangegeven dat het begrotingstekort dit jaar lager zal uitvallen dan 2013. Moody`s voorspelt voor 2014 een begrotingstekort van 4,4% van het bruto binnenlands product (bbp) voor Suriname. In 2013 had het ratingbureau een begrotingstekort van 5% geprojecteerd. Uiteindelijk viel dit hoger uit. Volgens Jogi moet de regering stoppen aan haar verspillend beleid door betere prioriteiten te gaan stellen. De VHP’er verwacht dat de regering zal proberen te rechtvaardigen dat veel meer geld nodig is voor de verkiezingen van mei 2015. De volksvertegenwoordiger geeft aan dat de verschillende ministeries druk bezig zijn om de begrotingen voor het komende jaar in orde te maken. Hij weet wel dat alle conceptbegrotingen teruggestuurd zijn naar de ministeries met de instructie om te bezuinigen.
‘Ondanks interventie van USD 1 miljoen op dagbasis, druk op wisselkoers’
De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zegt in een persbericht dat er geen devaluatie van de Surinaamse munt op komst is. Er is volledige vertrouwen in de sterke Surinaamse munt. Echter blijkt dat de opkoop van US dollars vanaf juni niet meer optimaal mogelijk is bij cambio’s. Jogi vindt dat governor Gilmore Hoefdraad zich moet opstellen als governor en niet als politicus. Het assembleelid vindt dat als Hoefdraad stelt dat er niets aan de hand is, waarom de US dollar slechts tegen SRD 3.50 wordt aangeboden. Dit is volgens hem de feitelijke situatie. Ondanks de interventie van ongeveer USD 1 miljoen op dagbasis, ontstaat er toch een druk op de wisselkoers. De Centrale Bank van Suriname intervenieert, waardoor importeurs niet op de valutamarkt hoeven te gaan. Wanneer de vraag naar valuta groter is dan het aanbod, schiet de koers automatisch omhoog. Dit alles toont volgens Jogi aan dat er vraagtekens geplaatst moeten worden achter het monetaire en financieel beleid van de regering.
Een steekproef die de krant bij verschillende cambio’s deed, toonde dat niemand bereid of in staat is valuta te verkopen, zelfs niet tegen de koers van SRD 3,50. Een cambiohouder wilde wel kwijt dat men de dollars vasthoudt, omdat de koers naar SRD 4 zou stijgen.
FR

error: Kopiëren mag niet!