Rookgedrag onveranderd ondanks Tabakswet

Sinds enige tijd is de Tabakswet van kracht, waarbij er op veel plaatsen een rookverbod geldt. Het is bedoeld om de gezondheid van de burgers te verbeteren en om een bepaalde gewoonte af te leren. Het is moeilijk om gedrag te veranderen en binnen de maatschappij is er dan ook geen duidelijke veranderingen te zien, die zouden aangeven dat het rookgedrag is veranderd.
Opmerkelijk is wel dat sigarettendistributeur Mitra NV aangeeft een daling van de verkoop te zien en dat terwijl het rookgedrag niet is veranderd. Mitra NV distribueert onder andere sigaretten en merkt op dat het steeds vaker voorkomt dat het bedrijf moet concurreren tegen goedkopere illegale sigaretten.
Deze sigaretten worden soms wel voor minder dan de helft van de normale verkoopprijs verkocht. Dit is mogelijk doordat er geen accijns op betaald wordt.
Sigaretten worden voorzien van een belastingsticker om aan te geven dat het toegelaten is en dat de accijns erover betaald is. Bij vele van de illegale sigaretten ontbreken deze stickers. Door het invoeren van de Tabakswet wil de overheid Suriname langzaamaan rookvrij maken.

error: Kopiëren mag niet!