Padieboeren blijven ontevreden: ‘SPBA heeft geen akkoord met boeren bereikt’

‘Wij zijn niet eens met de tegemoetkoming van SRD 480 per hectare’, zegt actievoerder/landbouwer Peno Ramsamoedj in gesprek met Dagblad Suriname. De Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) en de boeren hebben geen akkoord bereikt. De pelmolenaars bieden een prijs van SRD 50 per baal natte padie. De subsidie per baal komt neer op SRD 8. Dus de padieprijs komt hierdoor neer op SRD 58. ‘Dit kan niet! De regering moet ons naast de subsidie ook NPK-mest en ureum geven. Verder moeten wij via de regering kwijtschelding van schuld krijgen door de banken. En de pelmolenaars moeten ons een padieprijs van SRD 60 per baal natte padie aanbieden. Dan pas kunnen wij verder met de rijstsector’, zegt Ramsamoedj fel.
Ramsamoedj zegt dat de SPBA eerst onderhandeld moest hebben met de boeren, nadat de regering hem een voorstel had gedaan van de 480 SRD. ‘Vier mensen kunnen niet naar de minister gaan en een beslissing nemen voor groter belang zonder te onderhandelen met hen. Wij willen dat de minister van LVV naar Nickerie moet komen. De boeren moeten zelf bepalen.’ Volgens Ramsamoedj hebben bijkans 200 boeren hem gebeld en aangegeven dat zij oneens zijn met de subsidie. Volgens Ramsamoedj heeft de SPBA-voorman, Harinanan Oemraw, een onderhandse gunning van SRD 900.000 gehad van de LVV-minister, vandaar dat hij met alles van de minister meegaat. ‘Want als de SPBA zelf aangeeft dat de kostprijs SRD 70.43 is, dan hoe kunnen zij akkoord bereiken met de regering’, zegt de actievoerder.

error: Kopiëren mag niet!