Marktverkopers wachten nog steeds op oplossing

Ondanks de vlotte toezegging van parlementariër Ronny Brunswijk afgelopen dinsdag hebben de standhouders van de Centrale Markt nog geen oplossing voor de situatie waarmee zij te kampen hebben. De standhouders hebben dinsdagmorgen heftig geprotesteerd tegen de verhoging van de tarieven die doorgevoerd zijn bij staatsbesluit. In het staatsbesluit van 26 juni staat dat de kosten ongeveer 100 keer hoger zijn dan wat er nu betaald wordt. Besloten is om de markt- en staangelden te vermenigvuldigen met de factor 90. Het komt erop neer dat een standhouder, die landbouwproducten ten verkoop aanbiedt, in plaats van 35 cent nu SRD 3,15 zal betalen per strekkende meter. De standhouders vinden dat het bedrag te hoog is, want ze verdienen niet zoveel.
De marktverkopers vinden dat ze nauwelijks winst maken en nu nog extra moeten betalen voor huur van een stand. Brunswijk, die net naar binnen reed, werd door de menigte naar buiten geroepen. Brunswijk gaf de aanwezigen te kennen dat hij dezelfde dag nog de president hierover zou spreken. De marktverkopers hebben diverse malen aandacht gevraagd van de districtscommissaris, Regionale Ontwikkeling en het kabinet van de president, zonder het voor hen gewenste resultaat. De standhouders zijn de rancuneuze en dictatoriale houding van de marktleiding en met name marktmeester Stephanus Korendam beu. ‘Weg met Korendam!’, stond er op de protestborden waarmee de verhitte standhouders naar het parlementsgebouw togen. Naast de vervanging van de directie van de Centrale Markt eisen de mensen dat de Chinese winkeliers verboden worden om groente te verkopen. Dit zorgt volgens hen ervoor dat mensen eerder hun inkopen in de supermarkten doen, waardoor niemand naar de markt komt. Een petitie werd aangeboden aan DNA-ondervoorzitter Ruth Wijdenbosch en parlementariër Theo Vishnudatt.
Marktmeester Korendam is vrij nuchter onder deze situatie. De verhoging van de tarieven is een besluit van de regering en de marktmeester is ook aan deze regels gebonden. Of hij aanblijft als marktmeester is ook een aangelegenheid van de regering. Vooralsnog is nog niets vernomen van de president. Volgens Charlton Choy, de woordvoerder van de marktverkopers, geven de marktverkopers de president nog even de tijd om een goede oplossing te vinden.

error: Kopiëren mag niet!