Strijd tegen Chikungunya

Strijd tegen Chikungunya wordt voortgezetIn het kader van de bestrijding van Chikungunya achtten overheidsinstanties het noodzakelijk dat bomen gesnoeid worden en dat de omgeving overzichtelijk wordt gemaakt. Hiervoor werd de bijstand van de brandweer gevraagd. De brandweer verleende de assistentie en zette hun hoogwerker in om de bomen te kunnen snoeien. Inmiddels grijpt Chikungunya om zich heen en zijn er al meer dan 100 bevestigde gevallen. Het aantal verdachte gevallen is veel meer. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) probeert door middel van voorlichting, bespuiting en aanpak van broedplaatsen te strijd aan te binden tegen deze ziekte. Het BOG laboratorium is in staat zelf vast te stellen of iemand Chikungunya heeft, maar stuurt voor de zekerheid toch enkele monsters naar het Carpha Lab in Trinidad om een dubbele controle te verrichten. In maart is het BOG getraind door het Erasmus Laboratorium Rotterdam. Daardoor hoeft er geen materiaal opgestuurd te worden naar Europa om dan pas na 4 weken resultaat te krijgen. Dezelfde informatie die geldt voor Dengue geldt ook voor Chikungunya. Alle gezondheidswerkers zijn al in kennis gesteld over het Chikungunya-virus. De voorlichting is opgevoerd te Albina en te Zanderij, zei Lesley Resida, directeur van het BOG in een eerder interview. Aan de reisbureaus is ook de nodige instructies doorgespeeld om zo de informatie over te brengen naar de reizigers van en naar het Caraïbisch gebied.

Snelle identificatie belangrijk bij bestrijding

De aanpak van het BOG- Ministerie van Volksgezondheid blijft- is erop gericht om alle vermoedelijke gevallen van deze besmetting zo gauw en nauwkeurig mogelijk te identificeren en te zorgen voor zo effectief mogelijke voorkoming van lokale verspreiding, waarbij een optimale inzet van de totale samenleving erg belangrijk blijft. Het virus werd eind vorig jaar voor het eerst op het Franse deel van Sint Maarten ontdekt. Inmiddels heeft het virus het vaste land bereikt via Frans Guyana. Hierna volgden Guyana en Suriname. Het is geen ernstige ziekte, waarvan mensen kunnen overlijden, zoals bijvoorbeeld Dengue, maar Chikungunya heeft op lange termijn wel degelijk gevolgen. Pijnen in de gewrichten kunnen meer dan een jaar aanhouden en soms wel twee jaar.
‘Verwrongen met pijn’
Chikungunya is een Afrikaans woord wat vrij vertaald betekent ‘verwrongen met pijn’. Het verspreidt zich op dezelfde manier als Dengue. Het werd voor het eerst geïdentificeerd in 1953 en is tot op heden nog niet dodelijk gebleken. Degenen die overleden zijn, hadden volgens de Paho onderliggende gezondheidsissues. Het virus wordt verspreid door 2 soorten muskieten, Aedes aegypti en Aedes albopictus. Het duurt ongeveer 5 dagen voordat de symptomen ontstaan. Eenmaal de ziekte opgelopen en het immuunsysteem verwijdert het virus uit het lichaam, is men immuun voor de rest van het leven. Binnen het Caribisch gebied ligt de bestrijding momenteel op voorlichting en muskietcontrole in dichtbevolkte bewoonde gebieden.
Aanpak bestrijding in Nickerie
Vanwege het feit dat er enkele slachtoffers van Chikungunya zijn gevallen in Nickerie, heeft het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) besloten om verdere acties te ondernemen. Het BOG zal bezig zijn met bespuitingswerkzaamheden in Nieuw Nickerie. Dit, omdat volgens milieu-inspecteur eerste klasse van het BOG, dhr. Enjoem, de gerapporteerde gevallen niet ver van elkaar zijn in dit gebied. Er zal, zoals gebruikelijk, bespoten worden met malation. Aan de bewoners van dit gebied wordt er gevraagd om hun ramen en deuren open te laten als het BOG bezig is met de bespuitingen. Daarnaast vraagt het BOG om zwangere vrouwen en baby’s in huis te houden. Er zijn 8 gevallen gerapporteerd, waarvan 4 vermoedelijke gevallen zijn. Deze gevallen zijn binnen 4 weken geconstateerd.

error: Kopiëren mag niet!