OKB beschikt over voldoende financiële middelen voor inzage kiezerslijsten

Installatie nieuwe leden OKB nogsteeds niet rond. 1Jennifer van Dijk- Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), heeft eerder aangegeven dat sinds de huidige regering is aangetreden, er geen gelden beschikbaar zijn gesteld om het werk van dit orgaan te vergemakkelijken. Het bureau heeft elk jaar braaf zijn budget gestuurd, maar het werd steeds afgekeurd door de Raad van Ministers (RvM), of het antwoord bleef uit. Ondertussen blijkt bij monde van Silos dat het OKB wel wat financiële middelen op zijn begroting heeft gehad en het ook uit een fonds van het United Nations Development Program (UNDP) een bedrag heeft ontvangen. Vanaf juni 2013 was het verzoek in behandeling bij de regering om gelden beschikbaar te stellen, zodat het OKB inzage kon hebben in de kiezerslijsten. Nu kan het OKB, hopelijk dit jaar nog, een aanvang maken met de inzage.
Voorinzage kiezerslijsten
Het ministerie van Binnenlandse Zaken begint maandag met de controle van de persoonsgegevens. Alle burgers die tot 1 september 2014 de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt of ouder zijn, de Surinaamse nationaliteit bezitten en geregistreerd staan bij het Bureau voor Burgerzaken, worden opgeroepen om hun gegevens te controleren. Volgens de OKB-voorzitter zou het hier niet gaan om de werkelijke kiezerslijsten. Indien dat zo zou zijn, zou zij formeel hiervan op de hoogte zijn. Het zou zeer waarschijnlijk om voorwerkzaamheden gaan om uiteindelijk goede lijsten te produceren. De officiële kiezerslijsten moeten volgens de wet op een bepaalde manier ter inzage worden gelegd en ook in een bepaalde periode. Volgens Silos kan hetgeen het ministerie doet, vergeleken worden met dat wat het Glis-kantoor een paar jaren geleden had gedaan met betrekking tot onroerend goed. ‘Men wil van tevoren kijken hoe dingen in mekaar zitten’, aldus Silos.
Installatie nieuwe leden OKB nog steeds niet rond
De installatie van de nieuwe leden van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft nog steeds niet plaatsgevonden. Van Dijk-Silos geeft in een gesprek met Dagblad Suriname aan dat ook haar herbenoeming nog niet rond is. De regering heeft eerder aangegeven dat zij de herbenoeming van de advocate wel ziet zitten. Echter heeft de OKB-voorzitter eerder aangegeven dat zij nog aan het nadenken is of zij deze functie nog zou willen bekleden. Dit naar aanleiding van de dreigementen die geuit zijn door aanhangers van A-Combinatie nadat het OKB in 2010 beslist had dat de politieke combinatie in Paramaribo, Wanica en Para niet deel mocht nemen aan de verkiezingen. Minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken heeft tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement aangegeven dat hij verwacht dat in augustus de nieuwe samenstelling van het OKB bekend zou zijn. Intussen zijn wij al in de maand september beland.
FR

error: Kopiëren mag niet!