SPBA-voorman: ‘Brugbarricade zal juist voor stagnatie zorgen’

De voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harinnanan Oemraw, is geen voorstander van een barricade van de Henarbrug. ‘Het heeft geen zin en het zal ook geen oplossing brengen in de huidige situatie. Integendeel zal het voor meer stagnaties zorgen. Vandaar dat wij gesprekken moeten voeren met de minister van LVV’, zegt de SPBA-voorman. Hij heeft de padieboeren dinsdagmiddag om 5.00 uur opgeroepen op het Volksplein in Nickerie om gesprekken te voeren met hen. Dinsdag zou het ultimatum van de boeren verstrijken. Dit ultimatum hadden de boeren gesteld bij de overhandiging van de petitie aan districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh, waarbij zij antwoord willen hebben van de regering over de padieprijs. Oemraw zegt dat hij ondertussen gesprekken heeft gevoerd met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij en de pelmolenaars.
Manglie biedt SRD 60 per baal natte padie
Oemraw heeft met rijstmagnaat Imro Manglie kunnen praten, waaruit er een padieprijs van SRD 60 per baal natte padie is voortgevloeid. Hij zegt dat per woensdag Manglie padie tegen deze prijs zal opkopen. De rijstmagnaat zal ook drogers van andere verwerkers huren om de padie te verwerken. De padie kan niet blijven in het veld. De boeren moeten oogsten. Voorts heeft minister Soeresh Algoe van LVV aangegeven dat de Petro Caribe Deal voorlopig niet kan worden aangegaan, vandaar dat de Surinaamse delegatie niet is geweest naar Venezuela om verder te onderhandelen. De LVV-minister heeft hem ook meegedeeld dat hij hierover de Raad van Ministers zal spreken. Oemraw heeft de minister ook gevraagd om een dezer dagen af te reizen om gesprekken te voeren met de boeren en naar hun meningen te luisteren.
Oemraw zegt dat de prijs van SRD 60 niet rendabel is, omdat er volgens zijn kostencalculatie een padieprijs van SRD 70.43 gehanteerd zou moeten worden op basis van 55 balen padie per hectare. Hij zegt dat bij een prijs van SRD 60, de regering de boeren moet compenseren. ‘Het verschil met onze kostencalculatie moet gecompenseerd worden.’ De SPBA-voorzitter vindt dat de LVV-minister en de betrokken autoriteiten vaker gesprekken moeten voeren met de boeren om op de hoogte te zijn van de problemen, waarmee zij te kampen hebben. Hij is bezig te onderhandelen met de opkopers, dat indien de regering niet komt met een oplossing, de opkopers zullen stoppen met het toevoeren van rijst naar Paramaribo. En de boeren hebben volgens Oemraw hun medewerking toegezegd.
Landbouwminister Suresh Algoe vloog gistermiddag per helicopter naar Nickerie om zich persoonlijk te orienteren.

error: Kopiëren mag niet!