Standaarden voor accommodatieverschaffers niet in place

Voorzitter en waarnemend directeur van Stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Center (SHTTC), Rabbin Boedha, geeft Dagblad Suriname in een reactie te kennen dat de prijsbepaling heel moeilijk is binnen de toerismesector. “Internationaal vergeleken zijn de prijzen die de hotels en motels in Suriname vaststellen, redelijk goed”, vindt hij. “We zijn niet duur, maar ook niet goedkoop.” Prijsbepaling hangt af van wat men krijgt voor het bedrag aan faciliteiten en diensten. “Je koopt geen huis, maar producten en diensten. De veiligheid is relatief goed. Hierbij gaat het om de gerenommeerde bedrijven die vanaf de poort een eigen bewaking hebben met camera’s. De beveiliging is relatief goed bij de doorsnee accommodatieverschaffers. Dan praten we niet over de motels en pensions. De toerismesector is nog niet gedefinieerd met een wet in Suriname. Maar bij staatsbesluit is er wel bepaald dat accommodatieverschaffers een vergunning moeten hebben. Dan wordt er een onderscheid gemaakt tussen hotel, motel en pension.”
Er zijn inns, bungalows, cabana’s en guesthouses die nog niet bij wet of bij staatsbesluit zijn geregeld. Het staatbesluit kent maar drie categorieën accommodatieverschaffers namelijk hotels, motels en pensions. Hotels en motels zijn accommodatieverschaffers boven de twintig kamers, groter dan 25 vierkante meter aan woonruimte inclusief bad en toilet. Een motel is niets dan een hotel langs een highway. Alles dat niet onder een hotel valt, is een pension (16 tot 20 vierkante meter). Boedha zegt dat het “Staatsbesluit inzake regelingen ten behoeve van exploitatie bedrijf hotel, motel en guesthouse” voorwaarden verschaft waaraan een hotel zich moet houden alvorens een vergunning wordt verstrekt. Voorwaarden zijn verbinding met de waterleidingmaatschappij en elektriciteit, sanitatie en veiligheid. De bevoegdheid tot het uitgeven van vergunningen ligt bij het ministerie van Handel en Industrie. De aanvrager van een vergunning dient in staat te zijn om zijn vermogen te bewijzen door middel van indiening van een bedrijfsplan.
Fluctuerende netheid en veiligheid
De netheid en veiligheid fluctueren van de grote bedrijven waar er continue elke dag roomservice is, tot bedrijven waar men kamers voor een week huurt waarbij men zelf voor de netheid zorgt. Afhankelijk van de bedrijfsvoering vindt de schoonmaak plaats. Er zijn nog geen standaarden voor de accommodatieverschaffers in place, omdat de toerismewet ontbreekt. De toerismewet moet door het parlement goedgekeurd worden. ‘Ook is er een toerismeraamwet in concept. Deze moet ook nog behandeld worden’, aldus de voorzitter van SHTTC.
De directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), Lesley Resida, geeft Dagblad Suriname te kennen dat het regulier controleren van de hygiëne binnen hotels en motels niet één van de hoogste prioriteitsgebieden is. Indien er zaken zich voordoen of er klachten binnen komen, zal het BOG wel onderzoek doen. Voordat de vergunning wordt verleend, gaat het BOG onderzoek doen en nagaan als de vergunningaanvrager aan de gestelde eisen voldoet. Het Amazone Hotel zegt in een reactie aan Dagblad Suriname dat de kamers dagelijks zeker drie tot vier keren worden schoongemaakt en wel in shiftverband. Het hotel bestaat uit 18 kamers. Er is een aantal security guards in shiftverband werkzaam. Ook zijn er voldoende voorzieningen getroffen ten behoeve van brandgevaar.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!