Burgers mogen niet meedoen in productie elektriciteit

1Burgers mogen niet meedoen in het produceren van electriciteitSuriname heeft al geruime tijd energieproblemen. Er is geen wetgeving die de energievoorziening moet regelen. Het probleem kan niet opgelost worden zonder de consumenten. “Wanneer je plannen maakt om het energieprobleem op te lossen, moet de consument erbij betrokken worden. Hierin moet de EBS fair zijn tegenover de gemeenschap”, vindt Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring. “Daarvoor moeten ze een eerlijk beleid voeren.” Het liefst zou Alleyne zien dat zowel het bedrijfsleven als de consument een bijdrage levert aan het opwekken van energie. ‘En dat is mogelijk.’
‘De meeste Surinaamse dagen van het jaar zijn zonnig.’ Alleyne vraagt zich af waarom in Suriname niet gestimuleerd wordt dat elk huishouden, een kleine zonne-energiebron heeft om eigen energie op te wekken voor het huishouden of buitenverlichting. “Dat maakt dat de EBS een heleboel energie die ze nu moet leveren, overhoudt. We krijgen schone energie en dat is niet alleen voordelig voor de consument, maar ook voor het milieu. De elektriciteit in Suriname is goedkoop, eigenlijk veel te goedkoop. Het zou veel duurder moeten zijn per kilowattuur om de kosten eruit te halen.” Wanneer meer mensen stroom zouden kunnen leveren, zou EBS kunnen afromen. Deze afname kan gedistribueerd worden naar degene die het niet zelf kan produceren. “Ik vind dat daar bijzondere aandacht aan besteed moet worden. Daarom vind ik dat Consumentenkring een vinger in de pap moet krijgen”, aldus Alleyne. Wanneer energieconsumenten zelf gaan produceren, heeft de EBS meer energie over uit het meer en de dieselgeneratoren die gebruikt kunnen worden voor de industrie. “Willen we dat de industrie op gang komt, dan moeten we energie hebben voor deze bedrijvigheid. De consument kan hier een bijzondere bijdrage inbrengen door energie te leveren”, aldus Alleyne.
Schone energie stimuleren
‘Meer dan ooit in de Surinaamse geschiedenis is het belangrijk om de bevolking te stimuleren om over te gaan op schone energie. De producten die de elektriciteit produceren, worden steeds goedkoper en de kwaliteit hiervan moet behouden blijven. Voorzichtige stappen zijn gemaakt met de verkoop van zonnepanelen voor particulieren, maar vanuit de overheid zijn nog geen stappen ondernomen om deze te reguleren.’
Voor de hele wereld is schone energie een belangrijk beleidsinstrument aan het worden. Niet alleen zonne-energie, maar ook windenergie speelt een steeds grotere bron voor elektriciteit. Politici laten hun keuzes steeds vaker afhangen van schone energie.
De president had een energieadviseur, de huidige minister Andy Rusland, maar sinds deze naar het ministerie van Financiën is vertrokken, is er geen opvolger bekend. Bij een gebrek aan wetgeving kan er niets geregeld worden. Samenwerkende instanties hebben zich inmiddels gebogen over de wetgeving en mogelijkheden, maar kunnen niets regelen als er geen autoriteit is die kan begeleiden.
De ministers op de posten, de vicepresident en de president nemen afwisselende beslissingen met gewijzigde inzichten. Een energieautoriteit is nodig. Dit advies is ook al aangekaart bij vicepresident Ameerali, maar deze onthoudt zich nog van uitspraken en dus staat de ontwikkeling van schone energie stil.

error: Kopiëren mag niet!