Meningen over 19de handelsmissie verdeeld

Inter Expo Caribbean organiseert, in samenwerking met de Nederlandse ambassade, op 26 en 27 november 2014, de 19de handelsmissie in Suriname. Het doel van de handelsmissie is om het bedrijfsleven uit Nederland en het Caribisch gebied te koppelen aan Suriname. Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Asfa ‎en eigenaar van Billy’s Automotive Group Inc, zegt aan DBS dat hij zaken niet pessimistisch wil bekijken, maar als hij zijn producentenpet opdoet vraagt hij zich af wat de Surinaamse producenten aan grote buitenlandse ondernemers te verkopen hebben. ‘Ik ben niet tegen het initiatief van de handelsmissie, in ben er zelf bij betrokken in partnerschap met de kamer’, zegt Bilkerdijk. ‘Wij verwelkomen de handelsmissie, maar het blijft bij een welkom. Wij gaan geen business met ze kunnen doen omdat wij geen producten aan ze kunnen verkopen in het volume dat ze nodig hebben. Ze zoeken producten zoals cacao, citrus, tropisch fruit en dat kunnen wij ze niet aanbieden. Wat hebben wij in hemelsnaam om aan die mensen te verkopen? Er is duidelijk een behoefte hunnerzijds want ze zijn geïnteresseerd, maar wij onderschatten deze behoefte. Wij willen zaken doen maar wij kunnen het niet, het lijkt wel ‘lasi teng’. ”
Bilkerdijk legt uit dat zijn pessimisme niet gericht is op de potentiële investeerders, maar op het beleid of eerder het ontbreken daarvan op dit stuk. Volgens hem is Suriname nog niet op het niveau om te kunnen onderhandelen met grote ondernemers. De beleidsmakers in Suriname zouden veel meer moeten doen voordat we zover zijn. “Ook al zouden deze buitenlandse bedrijven veel geld hebben om te investeren, ze hebben de neiging bonafide te zijn. Ze zijn niet zoals vele Chinese investeerders die graag dingen onder de radar doen. Als land kunnen wij wel ‘hospitabel’ zijn naar de handelsmissie toe, maar ‘in the end’ leidt het tot niets. Er moet eerst huiswerk, beleid, policy gemaakt worden’, aldus de Asfa- voorzitter.
De directeur van de VSB en tevens directeur van Intent Suriname, Kenneth Woei-A-Tsoi, zegt tegen DBS dat hij absoluut voorstaander is van handelsmissies, omdat deze voordelen met zich kan meebrengen voor de Surinaamse ondernemers. Hij is van mening dat het een goede gelegenheid is om business te doen, niet alleen met betrekking tot het leveren van goederen en diensten aan de bezoekende en deelnemende bedrijven, maar meer nog is het een goede gelegenheid tot het aangaan van partnerschappen tussen bedrijven. Het kan ook leiden tot uitbreiding van bestaande bedrijven. Voorts biedt deze handelsmissie een kans aan landen uit de regio om informatie uit te wisselen op het gebied van zakelijke iedereen en handel. Volgens Woei-A-Tsoi is de agrarische sector in Suriname aantrekkelijk om in te investeren, maar is deze jammer genoeg nog onderbenut. “Daarnaast moeten we de mijnbouw en meer specifiek de goudsector niet vergeten. Zeker met het oog op de op handen zijnde uitbreidingsinvesteringen van New Mont, welke bedrijven de gelegenheid zal bieden tot het leveren producten en diensten’, zegt Woei- A-Tsoi. Hoewel de VSB-directeur de komst van potentiële buitenlandse investeerders verwelkomt, plaatst hij toch de kanttekening dat indien het grote bedrijven en multinationals betreft, lokale ondernemers in een ‘underdog’ positie terecht komen. Dit, vanwege het simpele feit dat als je als bedrijf minder geld hebt. “Je hebt ook een minder voordelige positie ten opzichte van bedrijven die meer geld te investeren hebben. Maar ik ben er positief over, want concurrentie is gezond”, aldus de zakenman.

error: Kopiëren mag niet!