Buurtbewoonster Schietbaanweg: “Hebben wij geen rechten in dit land?”

1 Buurtbewoner schietbaanwegDit vraagt een diep teleurgestelde Shanti Mangroe in gesprek met Dagblad Suriname. Volgens de buurtbewoonster woont zij al 44 jaar aan de Schietbaanweg en wordt zij keer op keer lastig gevallen door de ondernemer Mike Rambharos, de eigenaar van Milasco Mufflershop. Deze zaak, die al verscheidene keren voor de groene tafel en bij de media is beland, heeft opnieuw nieuwe ontwikkelingen meegemaakt. Weliswaar is het dit keer in het nadeel van Mangroe en haar buren. De families Mangroe en Toelsie, die al enkele jaren een bermruzie hebben met de eigenaar van Milasco MufflerShop aan de Schietbaanweg zeggen weer slachtoffer te zijn geworden, van wat zij zeggen corruptieve praktijken van de ondernemer. Middels een kortgeding heeft Rambharos de rechter ervan kunnen overtuigen om de bermen voor de woningen van de benadeelden, van maandag tot en met zaterdag van 07.15 uur tot en met 17.00 uur af te sluiten zodat hij en zijn klanten daarvan gebruik zouden kunnen maken. Dit zal binnen een straal van vijf meter zijn, gemeten vanuit de dakgoot van het bedrijf en zal voortduren totdat in hoger beroep zal zijn beslist over het geschil. Indien Mangroe of één van haar klanten daar komt parkeren, zal zij dan een dwangsom van SRD 500 per keer moeten betalen. Dit bedrag is gesteld op een maximum van SRD 50.000. De ondernemer heeft op woensdag, een dag nadat het vonnis werd gewezen, per direct markeringen met verf aangebracht op de inrit van Mangroe. Mangroe begrijpt niet hoe een rechter zo een beslissing kan nemen, waardoor zij helemaal niet meer gebruik kan maken van haar inrit. Vooral hoe de rechter rekening heeft gehouden met de belangen van Rambharos, zou de magistraat ook rekening moeten hebben gehouden met de broodjeswinkel van Mangroe zelf. “Hebben wij geen rechten in dit land?”, vraagt Mangroe zich af. Zij heeft ondertussen hoger beroep aangetekend tegen dit vonnis. Het zal dan de vierde keer zijn dat zij voor de een en dezelfde zaak heeft moeten procederen. Mangroe zegt dat de ondernemer zijn arbeiders ook verboden heeft om inkopen bij haar te doen en ook niet met haar te praten.
De kortgedingrechter was ook voor descente (gerechtelijke plaatsopneming) ter plaatse geweest. Mangroe zegt dat aan haar werd gevraagd wat zij als mogelijke oplossing wilde hebben. Zij gaf de magistraat te kennen dat zij haar inrit 1X24 uur vrij wilde hebben en haar drie meter onderhoudsstrookje. Zij weet dat Rambharos op een berm heeft gebouwd. In de nu al vier jaar slepende rechtszaak eisen de families Toelsie en Mangroe van de eigendomspercelen aan de Schietbaanweg 76 en 78, dat de beschikking van Rambharos wordt ingetrokken. Het gaat om de beschikking waarin de in- en uitritten van de families zijn uitgegeven aan Rambharos. De beschikking is uitgegeven tijdens het ministerschap van Michael TjongTjien Fa op Ruimtelijke Ordening, Grond-en Bosbeheer. Het geschil bereikte zijn dieptepunt toen Rambharos binnen één nacht een muur van 1.80 m optrok voor de inritten, waardoor de families hun percelen niet in en uit konden. Uiteindelijk werd dit afgebroken. Mangroe zegt dat iedereen dacht dat het probleem al was opgelost. Ondertussen mochten er geen handelingen op de berm gepleegd worden.

‘Ik heb 15 meters aangevraagd, maar slechts 5 meters is toegewezen’

Mike Rambharos geeft in reactie op de beschuldigingen van de benadeelden aan dat het vonnis in kortgeding slechts aangeeft dat de mensen niet op de aangegeven plekken mogen parkeren. Zij mogen wel gebruik maken van hun inrit. Echter is het ook zo dat de woning van Mangroe zes meters buiten de grenzen is gebouwd. Volgens de ondernemer bestaat zijn bedrijf al 37 jaar en heeft hij de buurt ook nog een facelift gegeven. De inrit is aan hem toegewezen en weet hij dus niet waarom de mensen steeds hierover kletsen. ‘De rechter heeft al beslist en zij moeten zich neerleggen bij dit vonnis’, aldus de ondernemer.
FR

error: Kopiëren mag niet!