‘Wat is er mis met onze wapendragers?’

‘Wat is er mis met onze wapendragers?’ Opmerkelijk is dat binnen korte periode vijf leden van de gewapende eenheden, waaronder drie militairen en twee BBS’ers, zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige strafbare feiten. Twee militairen hebben hun partners om het leven gebracht door op hun te schieten. Één van de schutters heeft na de daad de hand aan zichzelf geslagen. Bij het derde geval, waarbij ook een militair was betrokken, blijkt dat men tot de voorzichtige conclusie komt dat de verdachte criminele voornemens had. Hij heeft een woning in brand gestoken, terwijl een vrouw met haar kind in huis lag te slapen.
Op woensdag 27 augustus is het lijk van de 34-jarige Reshma Basropansingh aan de Fredericiweg te Nickerie aangetroffen in haar auto langs de weg. In verband met deze zaak is haar vriend, de BBS’er J.B., als verdachte aangemerkt. In deze maand heeft ook de aspirant BBS’er K.P. zich schuldig gemaakt aan poging tot doodslag, poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en bedreiging. K.P. is in de nacht van vrijdag op zaterdag 2 augustus thuis bij een vrouw geweest. Op een gegeven moment ontstond er een woordenwisseling tussen de BBS’er en de vrouw. De verdachte die onder invloed van alcoholhoudende drank verkeerde, trok zijn dienstvuistvuurwapen, omdat de aangeefster de deur dichttrok. Hij loste een schot in de richting van de woning en bedreigde de vrouw te zullen doden. Ook deze wapendrager is door de politie in verzekering gesteld.
De commandant van militaire politie, Tjark Risty, gaf in een eerder gesprek aan dat iedere commandant de plicht heeft om zijn personeel te monitoren. Mocht blijken dat er zich zaken voordoen in de relatiesfeer, dan worden er gesprekken gevoerd en die kunnen vaak wel helpen, merkt Ristie op. De persoon in kwestie kan ook worden verwezen naar de ‘militair sociale dienst’ binnen het leger, bekend als G5. Helpt het daar niet, dan zoekt men via de G5 ook hulp buiten, in de vorm van psychologen en huwelijksspecialisten. In het geval van de brandstichting had de vrouw gevraagd om de man te doen verwijderen uit het huis. “Daarom adviseren wij de slachtoffers om sterk te staan. Als je emotioneel te werk gaat en te veel rekening houdt met de ander, stoppen de belagers nooit. Ook is er een stijging van gevallen van huiselijk geweld merkbaar. Het is vaak voorgekomen dat vrouwen niet willen dat hun partners worden ingesloten. Het is voor de slachtoffers van belang te weten dat in gevallen waarbij de belagers strafrechtelijk worden vervolgd, zij uiteraard als dader ook aanspraak maken op de nodige hulp binnen het systeem van de militairen.”
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!