Soeresh Algoe: ‘Overheid heeft slechts faciliterende rol in rijstsector’

De opkoopprijs van padie is op dit moment ver beneden de kostprijs. De lage opkoopprijs heeft tot gevolg dat padieboeren grote verliezen lijden. ‘De padieprijs op de internationale markt is sterk gedaald’, legt minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) uit. De prijs is met ongeveer US$ 50 gedropt. ‘De rijstsector is geliberaliseerd, dus de overheid bemoeit niet met de prijzen. Dit is al jaren zo’, benadrukt Algoe. ‘De Vereniging van Rijstexporteurs (VRE) moet in feite op zoek gaan naar een markt waar zij tegen de normale prijs haar padie kan exporteren. Het ministerie van LVV zal de landbouwers niet zo kunnen laten’, aldus Algoe. ‘In afstemming met de president zijn we bezig om markten te zoeken voor de export van padie. Er zijn gesprekken gaande met Venezuela en Iran. Op dit moment kijken we alleen hoe wij een oplossing kunnen vinden, zodat de prijzen niet verder kelderen.’
‘De overheid kan niet met vaste prijzen komen, omdat de verkoop afhangt van de vraag en aanbod’, legt Algoe uit. ‘De overheid heeft slechts een faciliterende rol in deze. Vandaar dat wij een markt zoeken. We willen zo snel als mogelijk een oplossing hebben voor de padieboeren.’ De prijs van padie is gedropt van SRD 65 naar SRD 52 per baal. De padieboeren hebben vorige week aangekondigd dat zij de Henarbrug zouden barricaderen. Zij willen aandacht van de overheid om ervoor te zorgen dat de padieprijs stabiel wordt en de rijstsector niet achteruit gaat.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!