Richard Kalloe: ‘Het probleem van energietekort gaat nooit opgelost worden’

Dat Suralco wil vertrekken uit Suriname is de reden dat de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) minder stroom kan aanbieden aan de samenleving. Dit geeft ir. Richard Kalloe te kennen aan Dagblad Suriname. ‘Dat is de werkelijke oorzaak’, aldus Kalloe. ‘Voorheen waren er 6 tribunes in de Afobakadam, waarvan 2 in de loop der jaren zijn weggehaald. Nu is er nog 1 tribune weggehaald, met als gevolg dat wij een energietekort hebben’, laat Kalloe aan Dagblad Suriname weten. ‘De regering heeft zelf verklaard dat Suralco 1 van de tribunes weggehaald heeft. Nu zeggen zij helemaal niets meer daarover. Een tweede reden van de grote energiecrisis in Suriname is dat 70% van de extra vraag naar stroom voor rekening komt van de Chinezen’, aldus Kalloe. ‘Het is Venetiaan die de Chinezen in Suriname heeft gebracht en deze regering doet hetzelfde ook.’ Het probleem van energietekort gaat nooit opgelost worden, meent Kalloe.
Dat de wisselkoers nooit gestabiliseerd kan worden, is ook aan de Chinezen te wijten, zegt ir. Kalloe. ‘Door toedoen (wanbeleid) van deze en de vorige regering en om redenen van corruptie hebben wij Surinamers een energietekort en een onstabiele wisselkoers.’ Volgens Kalloe zal dit probleem blijven. Na de verkiezingen zullen de andere tribunes ook wegvallen, zegt Kalloe. Dit, omdat er nergens in de Brokopondo-overeenkomst is vastgelegd in welke conditie de dam in Surinaamse handen zal overgaan. ‘De Amerikanen zullen alle kostbaarheden wegbrengen. We zijn in grote problemen.’
Suralco verdient het meest aan stroomleverantie aan de samenleving
Suralco had tijdens de regeerperiode van Venetiaan een aanbod gedaan om de stuwdam over te nemen. ‘Dat was al een indicatie dat Suralco uit Suriname wilde vertrekken’, legt Kalloe uit. ‘Venetiaan had dat aanbod jammer genoeg afgewezen. Daarom hebben zij niet verder geïnvesteerd in Suriname. Het bauxietgehalte in Suriname is laag (ongeveer 40%). Nu is Bouterse aan de macht en vermoedelijk heeft Suralco een deal gemaakt met de regering om pas na de verkiezingen van 2015 te vertrekken. De werkelijke oorzaak dat Suralco weg wil uit Suriname is dat zij verlies lijdt.’ Eigenlijk verdient Suralco het meest aan stroom dat zij levert aan de samenleving.
Suralco heeft met name meer winstgevende operaties elders in de wereld en ze heeft op heleboel plaatsen bedrijven opgezet en op heleboel plaatsen bedrijven afgestoten. Dit, omdat in feite de aluminiummarkt en de aluminafabrieken verzadigd zijn. Alle landen van het Midden-Oosten die olie produceren, hebben aluminiumplants waar ze aluinaarde uit Jamaica, Brazilië en uit Afrika omzetten in aluminium tegen een veel goedkopere prijs. ‘Dus Suralco moet afstoten om te voorkomen dat zij meer verliezen lijdt. Bovendien komt 65% tot 70% van alle bauxiet van de wereld voor in Guinea’, zegt Kalloe. Ongeveer 60% van alle aluminiumconsumptie en productie vindt door China plaats. Dus in feite produceren wij voor het Westen namelijk Amerika, maar de werkelijke vraag ligt in Azië. ‘De taak van een regering is om beleid te maken en dat hebben zij nagelaten te doen’, aldus Kalloe.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!