SMS ziet weer licht in de tunnel

‘Wij werken er nog steeds aan dat de cruise terminal komt’, dit zegt Donovan Waterberg, Marketing en Tourism manager van de NV Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS). Het bedrijf, welke als een van haar belangrijkste bedrijfsdoelen heeft gesteld het cruisetoerisme naar Suriname te promoten, is al enkele jaren bezig te onderhandelen met de overheid over de financiering van een ‘cruise terminal’ op het terrein van de SMS. Deze betonnen pier van bijkans 100 meter zou het makkelijker moeten maken voor cruisetoeristen om in Paramaribo aan te meren. Momenteel gebeurt dit bij Nieuwe Haven, te midden van grote containers, een allerminst toeristvriendelijke omgeving, verduidelijkt Waterberg. In 2010 deed de SMS een aanzet naar de grotere cruise terminal toe, door het bouwen van een kleine houten pier van 5 meter. Bij deze pier meren jaarlijks verschillende boten en ook mini cruise-ships aan. Ook grote zeilschepen en marineschepen uit Frans Guyana, Brazilië en Nederland doen de terminal aan. We willen uitbreiden maar het kost allemaal geld, verduidelijkt Waterberg.
‘Het stimuleren van cruisetoerisme zou een enorme lift in de toerismesector voor Suriname kunnen brengen’, zegt waterberg verder, ‘ook al blijven de toeristen maar een halve dag, de indruk moet blijvend zijn’. Het is wel zo gemakkelijk als de toeristen via een cruise terminal op het SMS-terrein, rechtstreeks door kunnen lopen naar het meest interessante toeristische gedeelte van Paramaribo. Dit, vooral omdat cruise toeristen aan tijd gebonden zijn vanwege het feit dat er rekening gehouden moet worden met het getij. In afwachting op een grotere cruise terminal is de SMS niet stil blijven zitten. Zij is nu weer bezig met het promoten van goedkope trips, speciaal voor Surinamers gedurende de gehele vakantie. Surinamers kunnen al vanaf SRD 38 een trip boeken. Waterberg geeft aan dat het niet alleen om boottrips gaat, maar om compleet verzorgde 4-daagse trips naar het binnenland.
Terugkomend op de mogelijkheid tot het realiseren van de felbegeerde cruise terminal zegt Waterberg dat de plannen overeind blijven, maar dat het geld voor de uitvoering een ander vraagstuk is en wel een vraagstuk op beleidsniveau. Behalve de cruise terminal wil de SMS ook bepaalde andere diensten weer oppakken, zoals de veerverbinding Paramaribo- Meerzorg. Ook wil het bedrijf een roll on/roll off voor transport en vrachtwagens tussen Paramaribo-Meerzorg en Albina- St Laurant realiseren. Dit vanwege de verhoogde vrachtscapaciteit, welke via Suriname naar Frans Guyana zal gaan. Het betreft hier onder andere veevracht vanuit Suriname naar Frans-Guyana waarvan de SMS het watertransport voor haar rekening zal nemen.
De SMS die in 1936 werd opgericht, zal in 2016 haar 80-jarig bestaan vieren. In dit kader zegt Waterberg dat als er al feest gevierd zal worden, dit zal zijn vanuit het uitgangspunt dat het bedrijf een reden zal hebben tot feestvieren. ‘En de reden zal liggen in het feit dat de SMS zo zoetjes aan uit een situatie aan het komen is die de afgelopen jaren wat minder goed is geweest. Wij zien weer licht in de tunnel’, aldus Waterberg.

error: Kopiëren mag niet!