Rijstboeren willen Henarbrug barricaderen

1 Rijstboeren willen Henarbrug barricaderen‘We gaan de Henarbrug barricaderen, maar we gaan echt niet zeggen op welke dag we dat zullen doen’, geeft rijstboer Parmanand Ramsamoedj te kennen aan Dagblad Suriname. De rijstboeren zijn de te lage opkoopprijs van padie spuugzat. Deze is ver beneden de kostprijs. Ramsamoedj vertelt dat hij dinsdag een baal padie heeft verkocht voor SRD 55. Gisteren is de prijs gedropt naar SRD 52,50 tot zelfs SRD 52 in de middag. De rijstboeren vrezen ervoor dat de prijs zal kelderen tot beneden SRD 50. Middels het barricaderen van de brug vragen zij aandacht aan de regeringsautoriteiten om ervoor te zorgen dat de rijstsector niet helemaal doodbloedt.
Voorzitter Harrynannan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) geeft aan Dagblad Suriname te kennen geluiden opgevangen te hebben dat rijstboeren de Henarbrug willen barricaderen. Echter zou hij niet achter deze actie van de boeren staan. ‘Dat is geen oplossing’, zegt Oemraw. Volgens hem moet om de tafel onderhandeld worden om de padieprijs redelijk en billijk te houden. ‘Want straks is het hele volk in de war middels de barricade van de brug. Daarmee heb je niets bereikt. Ik zal de boeren overhalen dat ze afzien van deze actie.’
Volgens de kostencalculatie bedraagt een baal padie tussen SRD 64 en SRD 70,43. Naar zeggen van Oemraw betalen sommige opkopers slechts SRD 45 voor een baal padie. Van een baal wordt nog SRD 7,50 afgetrokken voor vervoerskosten. In de regenperiode kunnen de opkopers met hun truck niet op de kleidam rijden, vanwege de slechte situatie. Het vervoeren van de padie vindt in deze gevallen plaats middels een tractor. ‘En het is altijd zo geweest dat rijstboeren zelf moeten zorgen dat de padie tot aan de geasfalteerde hoofdweg wordt afgeleverd aan de opkopers wanneer het regenweer is. In de droge periode kunnen de voertuigen zich wel begeven op de kleidam.’
Gewestelijk politiecommandant Stanley Benschop laat een waarschuwend geluid horen aan het adres van de rijstboeren dat, indien zij de brug daadwerkelijk barricaderen, zij zich schuldig zullen maken aan een ernstig strafbare feit. Deze kwestie valt namelijk onder het verstoren van de openbare orde. Hij adviseert de rijstboeren om op een andere wijze hun aandacht te vragen aan de regeringsautoriteiten. Volgens de politiefunctionaris is al een beleid uitgestippeld op welke wijze gehandeld zal worden indien de brug daadwerkelijk wordt gebarricadeerd. ‘We kunnen het ons niet permitteren dat de brug wordt afgesloten.’ Benschop benadrukt dat het een zeer cruciale weg is, waarop transport plaatsvindt van allerlei goederen, maar vooral levensmiddelen vanuit Paramaribo. ‘Wij moeten niet voorbijgaan aan het algemeen belang.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!