Vandaag en morgen nog meer onweersbuien

Extreme onweersbuien doen vele gebieden onder water lopenEen golfstoring heeft afgelopen dinsdag grote invloed uitgeoefend op het weer in ons land. ‘Deze golfstoring zal woensdag en donderdag frequenter merkbaar zijn’, meldt het Nationaal Meteorologisch Centrum aan Dagblad Suriname. ‘Op sommige plaatsen zullen de buien zwaarder zijn en ze kunnen ook wel vergezeld gaan van sterke windstoten. Momenteel zijn er twee tropische golfstoringen, waarvan één relatief dicht bij Suriname staat. Deze golfstoring zorgt voor veel onweersbuien boven de Atlantische Oceaan, vooral in de late middag of avonduren.’ Dit zegt meteoroloog Roel Oehlers aan Dagblad Suriname.
Boven de Atlantische Oceaan, ruim 100 km verwijderd van de Benedenwindse Eilanden, is een kern van een lage-drukgebied. ‘Dit heeft invloed op het weer van Suriname’, aldus Oehlers. De meteoroloog geeft aan dat Suriname vandaag en morgen, in de middag- en avonduren op sommige plaatsen nog meer onweersbuien met sterke windstoten kan verwachten. De golfstoring beweegt zich ook over de Guyana’s die grote onweersbuien veroorzaakt. Deze golf strekt zich uit van de noordoostelijke kust van Zuid-Amerika naar de Atlantische Oceaan en beweegt langzaam richting Caribische Zee. ‘Dit lage-drukgebied heeft, indien hij verder westwaarts gaat bewegen, binnen 48 uren dertig procent de kans om zich licht te ontwikkelen tot een storm’, aldus Oehlers. De storm zal geen gevolgen hebben voor Suriname, maar wel voor landen langs de Caribische Zee. Deze tropische golf heeft geen naam, omdat deze nog geen stormkracht heeft. Pas op het moment dat de golf een stormkracht aanneemt, krijgt deze een naam toebedeeld.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!