Ex-militairen: “Wij willen een gesprek met Ronnie Brunswijk”

EXDe leden van de Vereniging Surinaamse Veteranen en Ex-militairen zijn gisteren in de Palmentuin bij elkaar gekomen. De vereniging wil van de parlementariër Ronnie Brunswijk, die ook was uitgenodigd, weten welke oplossingsmodellen hij als parlementariër heeft om de leefomstandigheden van de ex-militairen te verbeteren. Dit zegt voorzitter Waldo Jameson aan Dagblad Suriname. ‘Niet dat wij steun van hem vragen. Wij willen slechts van hem horen wat voor oplossing hij als parlementariër heeft voor de vroegere militairen.’ De leden, allemaal ex-militairen, hebben tijdens de burgeroorlog ‘onder leiding van de huidige president Bouterse, hard gevochten voor de Staat Suriname’. Zij hebben zich toen ten volle ingezet, met risico voor hun leven. ‘Na de strijd tegen de guerrillastrijders onder leiding van Brunswijk, zijn de ex-militairen in de steek gelaten’, vindt de vereniging. ‘We hebben steeds geprobeerd om hulp te krijgen bij de overheid, maar het is niet gelukt’, zucht Jameson.
‘De president is vader van het land en wij ex-militairen zijn zonen van het land.’ Daarom verwacht de vereniging dat de president een keer naar hen omkijkt. ‘Hij was toen bevelhebber van het leger en hij weet precies onder welke condities de ex-militairen de Staat Suriname hebben verdedigd’, zegt Jameson. ‘Wij hebben tijdens de burgeroorlog onze taken plichtsgetrouw vervuld, maar toch komen wij nu niet in aanmerking voor privileges van de staat. Daarom hebben wij besloten om de persoon die onze tegenstander was, erbij te betrekken.’ Met de tegenstander bedoelt Jameson de parlementariër en vroegere Jungle Commando-leider Ronnie Brunswijk. ‘Er zijn ex-militairen die ziek zijn, invalide zijn en nu op hun sterfbed liggen en nergens terecht kunnen voor hulp’, vertelt Jameson aan Dagblad Suriname. ‘Uit dien hoofde vragen wij de overheid dat zij naar ons omkijkt. Wij hebben de Staat Suriname verdedigd en daarbij hebben wij de guerrillastrijders verslagen’, zegt de bezorgde ex-militair Jameson. De vroegere militairen willen werkgelegenheid, een ziektekostenverzekering, goede huisvesting en een bouwkavel. Enkele van de leden van de vereniging hebben tot vandaag nog geen goede huisvesting. Ook zijn sommigen werkloos en anderen zijn invalide. Volgens Jameson moet de regering zich over hen ontfermen en meehelpen om de leefomstandigheden van de ex-militairen te verbeteren.
Farzana Abdoel

error: Kopiëren mag niet!