Ronny Asabina: ‘Het lijkt alsof de regering olifantshuid heeft’

1ronny‘De regering luistert niet naar ons. De geleverde kritiek heeft ook weinig impact. Het lijkt daarom alsof de regering olifantshuid heeft.’ Dit zegt assembleelid Ronny Asabina in gesprek met Dagblad Suriname. Doelend op de recent aangekondigde verhoging van de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV), de Algemeen Kinderbijslag (AKB) en een waslijst van verschillende andere projecten, zegt de parlementariër dat de regering zoveel mogelijk projecten op papier wil zetten om daarmee goed te scoren. Dit, zonder zich ervan te vergewissen op welke wijze en op welke mate men in staat is om deze zaken uit te voeren. De Naschoolse Opvang is volgens de parlementariër ook een van deze projecten. Bij dit project heeft hij samen met andere parlementariërs keer op keer gevraagd naar het projectplan. Echter blijkt dat dit project twee jaar later, met vernieuwing en alles, nog steeds op hetzelfde niveau is gebleven.
Asabina verwees naar scholen in het resort Tapanahony, waar uit de acht maanden schoolperiode, slechts negen scholen naschoolse opvang hebben genoten. Wanneer dit aan de regering wordt voorgelegd, krijgt hij steeds te horen dat er een landelijk beleid wordt gevoerd. Echter merkt de BEP’er er niets van op. Het ministerie van Onderwijs had onlangs aangegeven dat zo snel mogelijk zou worden begonnen met de uitbetaling van de geleverde diensten voor naschoolse opvang. Asabina zegt dat hij wel merkt dat er wordt betaald, maar dat dit selectief gebeurt. Hij kent mensen die vanaf 2013 nog uitbetaald moeten worden voor dit project. Hij heeft afgelopen dinsdag nog telefoontjes gehad uit Boven-Suriname, waarbij aangegeven is dat de leerkrachten voor de geleverde diensten tot maart 2014 hebben ontvangen. In januari en februari was er niet gewerkt, omdat er geen voedingsmiddelen beschikbaar waren voor de keukens.
Keukens in Brokopondo moeten vanaf februari uitbetaald worden. De volksvertegenwoordiger weet niet waarom wij geen structurele verbetering hiervan krijgen. ‘Het lijkt op een gebed zonder eind’, aldus het assembleelid. Volgens hem moeten onderwijsdeskundigen, zoals onderwijsinspecteurs, ingezet worden om controles uit te voeren en geen parlementariërs die geen kaas van het onderwijsgebeuren hebben gegeten. Asabina heeft daarnaast nog nooit een onderwijsinspecteur de scholen in het binnenland tussen 13.00 uur en 16.30 uur zien bezoeken. Het doel van regeren volgens de volksvertegenwoordiger is om op de juiste wijze te scoren. Dat betekent dat de regering haar beloften zijdens het volk moet nakomen.
Naast de recente misnoegens van de bushouders die afwillen van de overheidssubsidie en de Surinaamse Service Station Exploitantenbond (SSEB), die een verhoging van haar winstmarge wil, verwijst het DNA-lid naar de hoge bedragen die de Staat heeft uitgegeven voor de hervorming van ons belastingsysteem. Uiteindelijk is alles in een lade gestopt. In deze kwestie heeft directeur Robert van Dijck van het belastingkantoor eerder aangegeven dat de BTW nu na de verkiezingen van 2015 zal worden ingevoerd. Daarna heb je ook het probleem van het Zwitserse controle-instituut, SGS, waarbij de regering nog een bedrag van ongeveer US$ 3 miljoen verschuldigd is en de mislukte grondenrechtenconferentie etc.
FR

error: Kopiëren mag niet!