Minister Tosendjojo wil vergunningenbeleid versoepelen

ministerPer donderdag 14 augustus 2014 is de Wet Etikettering een verplichting voor ondernemers. De minister van HI, Don Tosendjojo, heeft op donderdagavond tijdens een ondernemersavond in Nickerie vragen beantwoord over etikettering, het vergunningenbeleid en diverse pijnpunten van ondernemers. Volgens minister Tosendjojo kan een bedrijf per 14 augustus gesloten worden, indien etikettering niet van toepassing is. Hij gaf aan dat de ondernemers goed geïnformeerd zijn over het programma van etikettering.
Het Surinaams Standaardenbureau is een orgaan van HI dat belast is met het certificeren. Dit orgaan bereidt bedrijven voor op de ‘grote markt’. Dit bureau laat ondernemers bewust gedrag ventileren over hun aanbod. Volgens de minister ligt het in de bedoeling om het vergunningenbeleid te versoepelen, zodat elke ondernemer in de gelegenheid gesteld kan worden om te gaan ondernemen. Hij geeft aan dat de versoepeling allereerst in Paramaribo moet aanvangen, zodat het contact met de dependance in Nickerie beter wordt. Hierdoor kunnen de vergunningsaanvragen sneller afgehandeld worden.
De HI-minister gaf toe dat startende ondernemers lang moeten wachten op hun vergunningen. Volgens de minister is HI bezig met het opleiden van de Economische Controledienst zodat de controle verscherpt wordt. De minister vindt naast het opleggen van straffen ook begeleiding belangrijk. Ondernemers krijgen maximaal drie maanden om hun zaken in orde te maken, alvorens sancties worden opgelegd. De minister is tevreden over de opstelling van de ondernemers, daar ze actief hebben geparticipeerd op de avond. Hij verwacht dat zij verder gebruik maken van de specialisten op het ministerie.

error: Kopiëren mag niet!