Dokter Mohan: ‘Kwikvergiftiging op lange termijn schadelijk voor moeder en ongeboren kind’

ZEKER Kwikvergiftiging op lang termijn heel schadelijk voor moeder en ongeboren kind.1Het uitbannen van de import van kwik is dringend vereist. Dit geldt ook voor het ongecontroleerd gebruik daarvan. Door de vervuiling die bij het gebruik ervan ontstaat, ondervinden mensen in de nabije omgeving ook veel gezondheidsproblemen. Vooral zwangere vrouwen lopen risico om samen met hun ongeboren kind op lang termijn stoornissen op te lopen. Gynaecoloog in het ‘s Landshospitaal, drs. Satish Mohan, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan dat kwikvergiftiging vooral veel schade aan de hersenen van een ongeboren kind kan aanrichten. ‘Het ongeboren kind, dat via de moeder vergiftigd wordt, kan dan afwijkingen, ontwikkelingsstoornissen en ook mentale problemen krijgen. Daarnaast kan het lichamelijk ook misvormingen veroorzaken.’
Mohan geeft aan dat hij enkele jaren terug een eigen onderzoek is gestart om te kijken hoe het kwikgehalte bij moeders en kinderen was. ‘De resultaten waren kort gezegd schrikbarend. Het onderzoek wees uit dat het kwikgehalte bij moeders, in vergelijking met internationale standaarden, heel hoog is. Ook bij het ongeboren kind is het kwikgehalte hoog. De reden hiervoor is dat kwik via de moeder naar het kind toegaat.’ Aanvankelijk zou hij een vervolgonderzoek moeten doen, maar door gebrek aan financiële middelen is dat helaas niet meer doorgegaan.
Paramaribo heeft ook kwikvervuiling
Volgens de gynaecoloog is het moeilijk om te zeggen waar van Suriname kwikvergiftiging het meest voorkomt. ‘Er is wel een indicatie dat in het binnenland het veel zou moeten gebeuren, omdat men bij de illegale goudwinning steeds met kwik werkt. De bewoners in het binnenland maken steeds gebruik van stromend water, waardoor zij direct worden blootgesteld aan alle gevolgen. Daarnaast worden ook vergiftigde vissen bij de voeding gebruikt.’ Tijdens zijn onderzoek werd Suriname aangedaan door een onderzoeker uit de Verenigde Staten van Amerika die het kwikgehalte in Paramaribo heeft gemeten. Uit dit onderzoek bleek dat in bepaalde gebieden met juweliers een hoog gehalte van kwikvervuiling voorkomt. Dit onderzoek ging niet door, omdat de Amerikaan vanwege privéredenen moest vertrekken.
Volledige uitbanning van kwik
De Commissie Ordening Goudsector heeft illegale goudzoekers steeds erop gewezen dat het niet is toegestaan om gebruik te maken van kwik bij de goudwinning. Op 10 oktober 2013 hebben 147 landen het Minamata-verdrag over loodvergiftiging in Japan getekend. Suriname was aanwezig, maar heeft het verdrag niet getekend. Het land is wel akkoord gegaan met de tekst ervan. Landen die dit verdrag tekenen, committeren zich eraan kwik volledig uit te bannen. Het niet tekenen van het verdrag door Suriname heeft geleid tot kritische opmerkingen en ook felle discussies. Ondertussen blijft het gebruik van kwik bij de illegale goudwinning voortduren.
FR

error: Kopiëren mag niet!