Juiste armoedegrens belangrijk voor vaststelling minimumloon

De regering moet concreet vaststellen wie onder en boven het nog vast te stellen minimumloon zal vallen. Dit zei Andre Misiekaba van de Megacombinatie donderdagmiddag in het parlement bij de voortzetting van de behandeling van de Wet Minimumuurloon. Er zijn mensen die het heel moeilijk hebben, maar het lid blijft erbij dat er ook heel veel mensen zijn van wie de overheid, parlementariërs en beleidsmakers denken dat ze het zo moeilijk hebben, terwijl dat niet zo is. Het is daarom van belang om te komen tot de juiste vaststelling van die groep die het inderdaad moeilijk heeft. Wat is het aantal van de groep die beneden de armoedegrens zit, wilde het lid concreet weten. Voorkomen moet worden dat die groep buiten wal en schip raken.
Sociaal vangnet
Misiekaba zegt dat er sociaal vangnetten moeten komen om de groep die beneden het minimumloon zal vallen, op te vangen. Hij wees er echter op dat er personen zijn binnen de samenleving die in aanmerking komen voor allerlei sociale voorzieningen van de overheid, terwijl ze er eigenlijk geen recht op hebben. Zij ontvangen onder meer kinderbijslag, komen in aanmerking voor ondersteuning in het kader van Bromki fu Tamara en hebben ook nog een on- en minvermogenkaart. Het lid vindt dit niet kunnen en zegt dat het daarom van belang is te identificeren hoe groot de groep is die daadwerkelijk sociaal zwak is. Die groep zou in aanmerking kunnen komen voor subjectsubsidie.
Referentiekader minimumloon
Aan de regering is gevraagd te komen met een referentiekader of een uitgangspunt op basis waarvan het minimumloon afgeleid zal worden. In het buitenland is het gebruikelijk dat het minimumloon wordt gekoppeld aan de armoedegrens. Het Statistiekbureau heeft enkele jaren terug de armoedegrens van Suriname vastgesteld op 70%. Een gezin van 3-4 personen zou per maand minimaal een bedrag van SRD 1500 nodig hebben om rond te komen. Deze cijfers waren in 2010 actueel. Misiekaba vindt dat er een armoedegrens vastgesteld moet worden per persoon om te komen tot een minimumuurloon voor een individu.
De vergadering werd tegen 18.30 uur verdaagd naar aanstaande maandag. Dan zal de regering in tweede ronde aan het woord komen. Voorlopig wordt alleen de wet Minimumuurloon behandeld, omdat de regering nog een aantal wijzigingen moet doorvoeren in de ontwerpen Basiszorgverzekering en Algemeen Pensioenwet.
DM

error: Kopiëren mag niet!