Verslag verkiezingen NJP aangeboden aan minister

IFOp 6 augustus 2014 is door de Kiescommissie Verkiezingen Jeugdparlement 2013 het eindverslag aan minister Ismanto Adna van Sport en Jeugdzaken en directeur Jeugdzaken, John Sandriman, aangeboden. Na een gedegen evaluatie is het verslag opgemaakt. Vermeldenswaard is dat dit het eerste formele verslag is dat door een kiescommissie is opgemaakt. Zoals bekend is de oorsprong van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) gelegen in de Jeugdraad die in 1999 door toenmalige president J. Wijdenbosch werd geïnstalleerd. De huidige voorzitter van de kiescommissie, Maya Fokke – Manohar, heeft in 1999 in opdracht van de toenmalige president als voorzitter van de Stuurgroep Jeugdbeleid samen gewerkt aan de opzet van dit eerste jeugdvertegenwoordigend orgaan in Suriname. Heel veel pionierswerk toen gedaan, is vervolgd in 2004. In vergelijking met de verkiezingen in 2010, is er een kleine toename van 5% geweest van het aantal kiesgerechtigden dat heeft geparticipeerd aan de verkiezingen.
In dit jeugdparlement is 38% van het aantal leden van het vrouwelijk geslacht en 62% van het mannelijk geslacht. De grootste groep van de leden komt uit de leeftijdscategorie 17-20 jaar.
De commissie heeft enkele belangrijke aanbevelingen gedaan zoals de aanpassing van het ‘Staatsbesluit Verkiezing Leden van het Jeugdparlement’ en introductie van scholierenkaarten voor de leerlingen tussen 12 – 15 jaar. Hiermee kunnen kinderen uit deze leeftijdscategorie zich beter legitimeren, omdat dit bij elke verkiezing een probleem vormt. Ook is aanbevolen de formatie van het NJI (Nationaal Jongereninstituut), waarbij in de structuur opgenomen wordt een archief afdeling. De commissievoorzitter spreekt de hoop uit dat het ministerie werkt aan de aanbevelingen. De kiescommissie voor 2013 bestond uit mr. Maya Fokké- Manohar (voorzitter), Rita Harlequin- Graauw Lcs. (ondervoorzitter), Saskia Wip LLB (eerste secretaris), mr. Linsey Raijmann (tweede secretaris) en de leden mr. Jennifer Wachter- Jozefzoon, drs. Nathalie Gonzalves, drs. Valerie Lalji MPA, Roberto Kartoredjo, drs. Marlon Powel MPA, mr. Ch. Algoe (plaatsvervangend) en S. Doelahasorie (plaatsvervangend).

error: Kopiëren mag niet!