Buurtbewoners Boerbuiten willen stopzetting bouw pand

1buurtbewoners (2)
1buurtbewonersBuurtbewoners van De Boerbuitenweg hebben gisteren een petitie overhandigd aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. De buurtbewoners zijn er niet over te spreken dat een kolossaal gebouw in de buurt wordt opgezet, zonder dat zij hun toestemming daarvoor hebben gegeven. Woordvoeder Rebien Bodha, die de door 30 mensen ondertekende petitie aan de parlementsvoorzitter overhandigde, hoopt dat het hoogste college van staat zo snel mogelijk een oplossing zoekt voor dit probleem. Aan De Boerbuitenweg is men enige tijd begonnen met de bouw van een mammoetgebouw midden in een woonbuurt. Het protest van de buurt begon volgens Bodha twee tot drie jaar geleden toen ijzeren pijlers werden opgetrokken en de afmetingen van het reuzengebouw zich aftekenden. Toen drong het tot de omwonenden door dat het in aanbouw zijnde gebouw hun woongenot zal ontnemen. De windtoevoer zal worden gestremd, het zicht op de woonomgeving zal worden ontnomen, terwijl men zal worden blootgesteld aan geluidshinder. De buurtbewoners die al decennialang veel in hun eigen woning en de woonomgeving hebben geïnvesteerd, zitten hier niet op te wachten. Zij zijn, in tegenstelling tot hetgeen de Hinderwet eist, op geen enkele wijze gekend in deze zaak. Dit gebeurde ook niet toen men tot hervatting overging, nadat de bouw door het buurtprotest enige tijd werd stopgezet. In maart 2014 is volgens Bodha over deze zaak bij het ministerie van Openbare Werken een bijeenkomst geweest waaraan de staf van het ministerie en een delegatie van de buurtbewoners participeerden. Uiteindelijk werden toen ook geen besluiten genomen. In mei 2014 werd onder leiding van de minister Rabin Parmessar van OW weer zo een bijeenkomst gehouden, waarvoor slechts bepaalde buurtbewoners waren uitgenodigd. Zelfs de woordvoerder, Rebien Bodha, zou niet welkom zijn geweest. Deze bijeenkomst moest volgens Bodha de indruk wekken dat de onderhavige kwestie in of na overleg met de omwonenden zodanig was opgelost dat de bouw onverstoord kon worden voortgezet. De door de bewindsman gedane bewering in een televisieprogramma dat hij tot vier keer met de buurtbewoners had overlegd, alvorens hij groen licht had gegeven voor de verdere bouw van het pand, berust volgens Bodha niet op de waarheid. Parmessar heeft ook in de media verklaard dat de bouwvergunning mogelijk onrechtmatig is en dat er een onderzoek is ingesteld.
Op de dag van de opening van de politiepost te Munder heeft districtscommissaris Mohamed Kasto van Paramaribo Noord Oost tegenover deze buurtbewoners verklaard dat hij zelf geschrokken is van de grootte van het gebouw. De bewoners eisen onmiddellijke stopzetting van de verdere bouw van het pand.
Simons geeft aan dat zij zich al eerder ter plekke is gaan oriënteren en dat het inderdaad om een monstergebouw gaat. In eerste instantie was de zaak in het parlement besproken en dacht men dat het al was opgelost. Zij is inderdaad niet te spreken over de manier van het verstrekken van vergunningen in Suriname. Simons heeft minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) ook het voorstel gedaan om te beginnen met wetgeving die woonbuurten beschermt. Zij beloofde zo spoedig mogelijk een oplossing te zoeken voor het probleem.
FR

error: Kopiëren mag niet!