Santokhi: ‘Ik ben zeer tevreden met de opkomst’

iedIn het kader van de versterking van de samenwerking tussen de VHP en de verschillende moslimorganisaties heeft een speciaal daartoe ingestelde commissie afgelopen woensdagavond een Ied-milan gehouden. Deze Ied-milan is gehouden in De Olifant en was heel druk bezocht. Vertegenwoordigers van de diverse moslimorganisaties, zoals de Madjlies Moeslimien Suriname (MMS), de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV), de Surinaamse Moslim Associatie (SMA), de Stichting der Islamitische gemeenten in Suriname (SIS) en de Islamitische Federatie Suriname (IFS), hebben zich op deze viering middels een Ied-boodschap tot de aanwezigen gericht.
De voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, zegt aan Dagblad Suriname dat hij zeer tevreden is met de opkomst. ‘We hebben reeds eerder twee keren iftaar gehouden in De Olifant en voor dit jaar wilden wij heel graag een Ied-milan organiseren.’ Volgens Santokhi had de partij ongeveer 1500 mensen verwacht, maar er zijn ongeveer 2000 gasten gekomen. Alle religieuze, sociaalmaatschappelijke en politieke organisaties, die banden onderhouden met de VHP, waren vertegenwoordigd, vertelt Santokhi heel trots. ‘Wat we hier doen is tot uitdrukking brengen dat we in eenheid gezamenlijk moeten optrekken in dit land, respect moeten hebben voor ieders geloof en tegelijkertijd alle moslimbroeders en –zusters willen bedanken voor hun offers tijdens de ramadan periode’, aldus Santokhi. ‘Wij willen met de hulp van onze Schepper dit land brengen naar een land waar er vrede is en waar de naastenliefde centraal staat.’
De milan is voor het overgrote deel gesponsord door de moslimorganisaties, zegt Santokhi aan Dagblad Suriname. Hij haalde in zijn redevoering de situatie in het Midden-Oosten aan, waar merendeels vrouwen en kinderen het slachtoffer worden. De gewelddaden in het Midden-Oosten zijn tijdens de Ramadanperiode heel hevig geweest, geeft Santokhi aan. ‘De VHP keurt elke vorm van geweld tegen vrouwen, tegen kinderen, kortom alle onschuldige mensen af. We roepen alle partijen op om aan tafel te gaan zitten en tot een oplossing te komen en het gezag van de Verenigde Naties te accepteren.’
Santokhi vertelt aan Dagblad Suriname dat de VHP is opgericht in 1949 om op te komen voor de belangen van de sociaal maatschappelijke groepen en dat waren met name de Hindoestanen. ‘Nu zijn we 65 jaren verder en we zijn gegroeid naar een multi-etnische partij met een nationale uitstraling.’ De VHP is niet etnisch gericht. ‘Steeds meer etnische groepen sluiten zich aan bij de VHP. We gaan zeker de komende jaren uitgroeien tot een multi-etnische partij met een nationale uitstraling, waarbij alle groepen binnen de Surinaamse samenleving zich terug kunnen vinden in de doelstelling van de VHP.’ Ondanks het om een religieus evenement gaat, hebben enkele tegenstanders het gerucht in de ether geslingerd dat het eten niet halaal was, zegt Santokhi. ‘Dit, terwijl het vlees 100% halaal is geslacht, maar gelukkig is de opzet van de tegenstander geheel mislukt.’ Op zo een manier probeert de tegenstander met valse berichtgeving de sfeer te beïnvloeden en dat is niet wat wij als VHP willen, meent Santokhi. ‘De opkomst laat zien dat mensen uit vrije wil zijn gekomen. Ze zijn zeker niet gedwongen door politici om naar dit evenement van VHP te komen’, aldus Santokhi tot slot.
Genaro Alpin

error: Kopiëren mag niet!